Als je ex-partner stopt met het betalen van de alimentatie, of weigert het wettelijke indexeringspercentage toe te passen, is dat voor jou erg vervelend. Het zorgt op zijn minst voor stress en irritatie. Als het langer duurt kan je er zelfs door in financiële problemen komen. Om te voorkomen dat de achterstand snel oploopt is het dus belangrijk om snel in actie te komen. Je ex betaalt de alimentatie niet, wat zijn je mogelijkheden?
Alimentatieduur
De periode waarin je ex-partner alimentatie moet betalen kan lang duren. De periode voor partneralimentatie is op dit moment nog maximaal twaalf jaar, kinderalimentatie moet worden betaald tot het kind 21 jaar is. Op 1 januari van ieder jaar wordt de alimentatie met een percentage verhoogd. Dit noemen we het alimentatie indexeringspercentage. Dit percentage wordt elk jaar in november vastgesteld door de Minister van Justitie.
In die periode kan er van alles gebeuren. Jullie kunnen ruzie krijgen, waardoor je ex plotseling geen alimentatie meer wil betalen. Of je ex vindt het bedrag te hoog, raakt zijn of haar baan kwijt of komt door een andere oorzaak in financiële problemen. In die laatste gevallen moeten jullie eigenlijk het alimentatiebedrag samen herzien, maar ik zie in de praktijk vaak gebeuren dat de alimentatiebetalingen gewoon stoppen.
Is dat bij jou ook het geval? Of weigert je ex het alimentatiebedrag te verhogen met het wettelijke alimentatie indexeringspercentage? Dan is het belangrijk dat je snel in actie komt. Daarvoor kan je onder meer terecht bij een advocaat of mediator, maar ook bij het LBIO.
Wat doet het LBIO?
Het LBIO staat voor ‘Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen’ en is een overheidsinstelling. Het LBIO is gespecialiseerd in het innen van zowel partneralimentatie als kinderalimentatie.
Als je jouw situatie voorlegt aan het LBIO geeft het LBIO je ex eerst drie weken de tijd om alsnog te betalen. In die drie weken probeert het LBIO met bemiddeling de betalingen (weer) op gang te brengen. Het LBIO zegt zelf hier in 75% van de gevallen in te slagen. Lukt dit niet? Dan start het LBIO de incassoprocedure. Meestal wordt er dan (loon)beslag gelegd.
De diensten van het LBIO zijn voor de alimentatiegerechtigde gratis. Start het LBIO een incassoprocedure? Dan moet de alimentatieplichtige een vergoeding betalen.
Je kunt niet altijd bij het LBIO terecht. Je moet namelijk aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De alimentatie moet door de rechter zijn vastgesteld.
- De betalingsachterstand bedraagt minstens één maand (je ontvangt niets of te weinig).
- De achterstand is minimaal €10,-.
- De betalingsachterstand is niet ouder dan zes maanden.
Wat moet je doen als je niet aan de voorwaarden van het LBIO voldoet?
Als je niet aan de voorwaarden van het LBIO voldoet heb je verschillende mogelijkheden. Is de alimentatie niet door de rechter vastgesteld? Bijvoorbeeld omdat jullie niet getrouwd waren en de alimentatie alleen hadden vastgelegd in een overeenkomst? Dan moet je eerst een procedure starten bij de rechter om een zogenaamde ‘executoriale titel’ te verkrijgen. Hiervoor heb je een advocaat nodig.
Ex betaalt de alimentatie niet, deurwaarder inschakelen?
Als de alimentatie wel door de rechter is vastgesteld maar bijvoorbeeld ouder is dan zes maanden, moet je een deurwaarder inschakelen om je geld te innen. Overigens kan je ook als je wel aan de voorwaarden van het LBIO voldoet een deurwaarder inschakelen. Het voordeel daarvan is dat een deurwaarder sneller actie onderneemt dan het LBIO. Het nadeel daarvan is dat er kosten voor jou aan verbonden (kunnen) zijn.
Vragen?
Heb je vragen over jouw alimentatiesituatie? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.