Scriptcirkel

In een scheiding verlies je iemands aandacht en liefde. Er is veel stress. Grote kans dus dat je terugvalt in een script uit de scriptcirkel die jij als kind opstelde.

Wat is de scriptcirkel?

Je herkent het vast wel: In vergelijkbare situaties reageer jij op een vergelijkbare manier. Dat komt doordat je handelt of reageert vanuit jouw script. Jouw script is een onderdeel van jouw scriptcirkel; een levensplan dat jij opstelde in je kinderjaren als reactie op je omgeving. Dit levensplan is door je ouders, bewust of onbewust, bekrachtigd en door jou gerechtvaardigd door latere ervaringen.

Strategieën uit je kindertijd

De scriptcirkel bestaat dus uit strategieën die we als kind bedachten. Daarbij hadden we een bepaald levensverhaal en wereldbeeld in gedachten. Als volwassenen herhalen we die strategieën. We reageren dan op de situatie waarin we ons bevinden, alsof de wereld in elkaar zit zoals wij die als kind voor ons zagen.

De scriptcirkel is niet rationeel

We weten heus wel dat de wereld gecompliceerder is dan wij als kind konden bedenken. Ook relaties zijn veel gecompliceerder. Toch vallen we eenvoudig terug in ons script op het moment dat we ons in een situatie bevinden waarin we een hoge mate van stress ervaren, zoals een sterfgeval of een echtscheiding. Wanneer we die stress ervaren in een situatie die ook nog eens erg lijkt op de stress in onze kinderjaren, is de kans nog groter dat we teruggrijpen op een script uit onze scriptcirkel.

Waarom doen we dat? De belangrijkste reden hiervoor is dat we nog steeds hopen het kernprobleem van onze kinderjaren op te kunnen lossen, namelijk het krijgen van onvoorwaardelijke liefde en aandacht. Daarom reageren we als volwassenen nog vaak alsof we kinderen zijn.

Doorbreek jouw script

Tijdens het echtscheidingsproces helpt het niet om te reageren als een kind. Zeker niet wanneer je zelf kinderen hebt die je moet begeleiden bij hun rouwcurve. Daarom is het belangrijk je bewust te worden van de scripts in je leven en als volwassene ervoor te kiezen anders op bekende situaties in je scriptcirkel te reageren. Maak jij rationelere beslissingen en keuzes, dan verloopt de echtscheiding een stuk prettiger. Heb je daar hulp bij nodig? Een goede mediator helpt je er graag bij!

Reactie plaatsen