Fiscaal partnerschap
Je kunt inkomen en aftrekposten zo fiscaal voordelig mogelijk verdelen met een fiscaal partner. Dit verdelen doe je bij de gezamenlijke belastingaangifte. Met een fiscaal partnerschap zorg je ervoor dat je samen zo min mogelijk belasting betaalt.
Wanneer ben je fiscaal partner?
Als je getrouwd of geregistreerd partner bent, ben je automatisch fiscaal partner. Ook als je ongetrouwd samenwoont, ben je elkaars fiscaal partners als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld wanneer je samen een kind hebt. De fiscus ziet samenwonenden zonder liefdesrelatie soms ook als fiscale partners. Zelfs ouder en kind worden soms als elkaars fiscale partner gezien. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst helpt met bepalen wie je fiscale partner is.
Geen fiscaal partner meer bij echtscheiding?
Wanneer je niet meer samenwoont - en dus niet meer op het hetzelfde adres staat ingeschreven - én het verzoek tot echtscheiding is ingediend, dan ben je geen fiscaal partner meer.
Het hele jaar partners?
Als je maar een deel van het jaar een fiscale partner hebt, mag je vaak kiezen of je tóch het hele jaar wilt worden aangemerkt als fiscale partners. Het hangt van veel omstandigheden af of dit slim is.
Heb je binnen een jaar meerdere fiscale partners na elkaar? Dan kun je met een van deze personen ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. Doe je aangifte met het aangifteprogramma van de Belastingdienst? Dan krijg je vanzelf de keuze met wie je het hele jaar als fiscale partners wilt worden beschouwd.
Voordelen fiscaal partnerschap
- Je kunt samen inkomsten en aftrekposten verdelen;
- Soms krijg je meer of hogere belastingkortingen;
- Samen betaal je minder belasting over je gezamenlijke vermogen;
- Je kunt beter profiteren van de aanslaggrens.
Nadelen fiscaal partnerschap
- Soms loop je een aftrekpost mis of haal je er minder uit;
- Het is niet voordelig fiscaal partner te zijn als je allebei een koophuis hebt; hypotheekrente aftrekken mag maar voor één huis.