Je trouwt met de bedoeling om voor altijd bij elkaar te blijven, soms is dit helaas niet mogelijk. Willen jij en jouw partner gaan scheiden? Dan gaan jullie een scheidingstraject in. In dit traject worden afspraken gemaakt, zoals over het huis waarin jullie wonen, waar de kinderen gaan wonen, alimentatie, de financiën en hoe de bezittingen worden verdeeld.
Deze afspraken worden opgesteld in een echtscheidingsconvenant. Deze wordt samen met de processtukken door een advocaat ingediend bij de rechtbank. Het verzoek tot scheiden zal door de rechter worden doorgenomen. Is hij of zij akkoord met de scheiding? Dan krijgen jullie toestemming van de rechtbank om uit elkaar te gaan, dit wordt schriftelijk vermeld in een echtscheidingsbeschikking.
Wat is echtscheidingsbeschikking?
Een echtscheidingsbeschikking is een schriftelijke toestemming van de rechter om te scheiden. Deze wordt verleend door de rechtbank als er door een advocaat een verzoek tot echtscheiding is gedaan. De rechter verleent de toestemming als hij of zij het eens is met alle afspraken die jullie samen hebben gemaakt. Je kunt de echtscheidingsbeschikking daarom zien als een soort schriftelijke uitspraak van de rechter.
In de verklaring staat dat de rechter jullie toestemming geeft om uit elkaar te gaan volgens de wet. Het is begrijpelijk als je denkt dat de scheiding rond is na deze uitspraak van de rechter. Dit is echter niet het geval. Met een echtscheidingsbeschikking heb je alleen recht om de laatste fase van de scheiding in te gaan.
Waarvoor dient de beschikking?
Om de scheiding definitief te maken moet de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Na de uitspraak van de rechter en de uitgave van de echtscheidingsbeschikking heb je 6 maanden de tijd om deze in te laten schrijven. De beschikking verloopt als je langer dan 6 maanden wacht.
Vaak moet er dan een nieuw verzoek tot scheiden bij de rechtbank worden ingediend. In de meeste gevallen zal de scheidingsadvocaat de inschrijving binnen deze 6 maanden regelen, vaak al binnen enkele weken. Het is echter altijd verstandig om na te vragen of dit al geregeld is of binnen welke termijn je dit kan verwachten.
Wat is het verschil tussen een echtscheidingsbeschikking en een convenant?
Je hebt vast wel eens gehoord van een echtscheidingsconvenant. Je kunt dit zien als een overeenkomst tussen twee scheidende partijen waarin afspraken staan. Daarbij kun je denken aan de verdeling van het vermogen, afspraken over de woning, de kinderen, alimentatie en het pensioen. Om een convenant op te stellen kunnen jullie je laten helpen door een scheidingsadvocaat of mediator.
Zijn jullie het er beiden mee eens, dan teken beide partijen het convenant. Hierna wordt het samen met een verzoek tot echtscheiding door de advocaat ingediend bij de rechtbank. De rechter zal de afspraken en het verzoek overwegen. Is de rechter het eens met het verzoek, dan volgt er een echtscheidingsbeschikking. Dit is een schriftelijke uitspraak van de rechter met toestemming om te gaan scheiden.
De scheiding is pas definitief als deze is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand van de gemeente. De scheiding wordt hierna definitief gemaakt door inschrijving in de burgerlijke stand van de gemeente waarin jullie getrouwd waren.
Conclusie
Een scheiding kan nogal overweldigend zijn. Er komen veel emoties bij kijken, daarnaast vliegen er termen om je oren waar je nog nooit van gehoord hebt: Echtscheidingsconvenant, echtscheidingsovereenkomst of echtscheidingsbeschikking. Al deze termen kunnen voor veel verwarring zorgen.
Een echtscheidingsconvenant en overeenkomst zijn hetzelfde: Jij en je ex-partner leggen hierin bepaalde afspraken vast, zoals de verdeling van het vermogen, afspraken over de woning, kinderen, alimentatie etc. Dit convenant wordt door een echtscheidingsadvocaat ingediend bij de rechtbank met een verzoek tot scheiding.
Is de rechter het eens met de scheiding, dan wordt dit schriftelijk vastgelegd in een echtscheidingsbeschikking. Hierna kan de scheiding definitief gemaakt worden door de uitspraak (beschikking) in te laten schrijven bij de burgerlijke stand van de gemeente.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.