Goed voor jezelf zorgen na een scheiding: 3 tips
28 maart 2023 
2 min. leestijd

Goed voor jezelf zorgen na een scheiding: 3 tips

Een scheiding is net als het huwelijk een gebeurtenis die je leven compleet kan veranderen. Alleen al het proces zelf kan veel veranderingen met zich meebrengen. Denk daarbij aan stilte bij het avondeten, een leeg huis of een compleet nieuwe woonomgeving. 

Heb je kinderen en heb je een co-ouderschap afgesproken met je ex? Dan zul je voor het eerst dagen zonder de kinderen doorbrengen. Kortom; een echtscheiding kan je leven flink overhoop halen. Het kan helpen om in gedachten te houden dat de scheiding niet het eind van jouw leven betekent. Zie het als een nieuw begin. 

Een essentiële stap is om goed te zorgen voor je emotionele en fysieke behoeften. In dit blog krijg je 3 tips om goed voor jezelf te zorgen na een scheiding.

Scheiding: heftige emoties

Bij een scheiding komen veel emoties los. Je kunt daarbij denken aan boosheid, verdriet, ontkenning en angst. Dat komt omdat een scheiding een soort rouwproces is, daar horen nu eenmaal bepaalde emoties bij. Vrijwel iedereen gaat door dit proces heen. Er is zelfs een rouwcurve van een scheiding ontwikkeld, deze heet de Kübles-Ross rouwverwerkingscurve. 

Deze curve loopt van shock, verdoofd gevoel en ontkenning, via apathie en berusting naar loslaten, uitdaging en zingeving. Het is daarom belangrijk om alle emoties te accepteren, ze horen bij het proces. Daarnaast kun je de periode waar je doorheen gaat vergemakkelijken door goed voor jezelf te zorgen.

Voor jezelf zorgen is superbelangrijk (zeker wanneer je kinderen hebt)

Uit onderzoek blijkt dat jongere stellen het na een echtscheiding minder goed doen dan oudere paren. Dit komt misschien omdat oudere mensen hebben geleerd hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Door er alleen voor te komen staan, voelen jongere mensen de gevolgen van een scheiding dieper. Vaak zijn de kinderen van oudere stellen ook volwassen en leven samen of op zichzelf. 

De impact van jongere kinderen die betrokken zijn bij een scheiding kan heftig zijn. De bevindingen van het onderzoek waren verrassend, de onderzoekers hadden juist minder stress verwacht voor de jongere generatie waar een echtscheiding vaker voorkomt.

Goed voor jezelf zorgen na een scheiding: 3 tips

Goed voor jezelf zorgen na een scheiding: 3 Tips

Stellen die scheiden hebben last van een snellere achteruitgang van de gezondheid dan paren die bij elkaar blijven. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen na een scheiding. Deze tips kunnen daarbij helpen:

Tip 1: Word weer jezelf

De belangrijkste tip om voor jezelf te zorgen na het scheiden is jezelf kennen. Wat kalmeert je en brengt je rust? Wat helpt je om jezelf te accepteren en goed te voelen over het leven? Wanneer voel jij je comfortabel en gelukkig? Jezelf deze vragen stellen zal je helpen om voor jezelf te zorgen na een scheiding.

Tip 2: Maak tijd om voor jezelf te zorgen

De gezondste mensen zijn degenen die tijd besteden aan zelfzorg na een scheiding. Dit betekent tijd maken om bij geliefden te zijn, ondersteuningsgroepen voor echtscheidingszorg bij te wonen, te reizen, je fitnessdoelen na te streven en na te denken over nieuwe hobby's en interesses in je leven. Als je na een scheiding niet actief tijd maakt om voor jezelf te zorgen, dan genees je niet zo snel.

Tip 3: Een co-ouderschapsplan of omgangsregeling vastleggen

Er zijn aanwijzingen dat kinderen het in elk opzicht beter doen wanneer ouders samenwerken met de andere ouder om verantwoordelijkheden te nemen. Uit studies blijkt dat minstens 35% van de tijd met elke ouder doorbrengen leidt tot een betere emotionele en fysieke gezondheid. Daarnaast verbetert de relatie met beide ouders ook. 

Het onderhouden van een goede opvoedrelatie met je ex speelt een belangrijke rol in zowel een gezonde ontwikkeling van het kind als het algehele welzijn van het gezin. Het meteen vastleggen van een effectief plan gaat meningsverschillen vanaf het begin tegen. Heb je moeite met het maken van afspraken met je (toekomstige) ex? Dan kan een mediator jou daarbij helpen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen