Page content

article content

Checklist scheiden, voor als je door de bomen het bos niet meer ziet

Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Emoties en zakelijke aspecten. Door alle bomen zie je het bos niet meer. Hiermee kan ik je helpen. Wat orde creëren in de chaos. Daarom deze checklist scheiden.

Emotioneel is de scheiding een moeilijke tijd. Naast je eigen sores, heb je te maken met je partner en de kinderen. Hierbij kunnen de spanningen oplopen. Juist nu is het van belang om het hoofd koel te houden. Probeer strijdpunten uit de weg te gaan.

Checklist scheiden, dit is wat je moet doen.

  • Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak met mij of een andere mediator (www.vfas.nl). Onder de begeleiding van de mediator kunnen de heikele punten worden besproken.
  • Vertel de kinderen samen over de scheiding zonder elkaar de schuld te geven. Een rustige setting is vereist. Ook een goede voorbereiding van het gesprek is nodig.
  • De kernboodschap aan jullie kind is: ‘Wij gaan scheiden, we houden heel veel van je, het is niet jouw schuld en we zullen samen voor jou blijven zorgen.”

Zakelijk moet er veel worden geregeld. Om het overzichtelijk te maken heb ik het verdeeld in 3 onderwerpen:

  1. De kinderen
  2. Het inkomen (alimentatie en pensioen)
  3. Het vermogen (verdelen of verrekenen)

Het verdere verloop van de procedure

De rest is dan aan de mediator. Na het inhoudelijke overleg zal er een ouderschapsplan en een convenant zijn getekend waarin de regelingen over de 3 punten zijn omschreven. De mediator maakt een scheidingsverzoek en dient dit in bij de rechtbank. Als de kinderen ouder zijn dan 12 dan nodigt de rechter de kinderen uit voor een gesprek. Dit gesprek is niet verplicht. De kinderen mogen ook een brief schrijven of aangeven dat ze niet gehoord willen worden.

De procedure gaat verder schriftelijk. Er is geen mondelinge behandeling als er een ouderschapsplan en convenant is getekend. De rechter doet op basis van deze stukken uitspraak (beschikking). De mediator stuurt jullie akten van berusting ter ondertekening. Hierin staat dat jullie het eens zijn met de beschikking. Daarna kan de scheiding door de gemeente worden ingeschreven. Pas dan is de echtscheiding definitief.

Als jullie nog vragen hebben dan kun je contact met mij opnemen. Sterkte!

Comment Section

1 reactie op “Checklist scheiden, voor als je door de bomen het bos niet meer ziet


Door Sara op 12 september 2017

Goed geschreven!
Goede checklist om rekening mee te houden!!

Plaats een reactie


*


Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken