Je kunt het verwerken van een scheiding zien als het verwerken van een traumatische gebeurtenis. Het heeft tijd nodig om hiervan te herstellen. Voordat je weer met beide benen op de grond staat en het gevoel hebt het leven weer aan te kunnen, moet je door een aantal fasen van herstel heen. Het maakt hierbij niet uit of de scheiding gewenst of ongewenst is.
Wanneer je gaat scheiden laat je een deel van je leven achter, die je met veel hoop en liefde bent gestart. Hier horen heftige emoties bij en soms ook somberheid en depressieve gevoelens.
Verschillende fasen van een depressie na scheiding
De sfeer rondom een scheiding is altijd naar, ongeacht de aanleiding. Dit betekent dat je zelfs voor de scheiding als door verschillende emotionele achtbanen gaat. Na de scheiding houdt dit niet direct op. Voordat je je normale leven weer op kunt pakken moet je door verschillende fasen van herstel heen. Dit is voor iedereen anders; de een pakt zijn/haar leven snel weer op na een scheiding, terwijl een ander terecht kan komen in een depressie.
Depressieve emoties na scheiding
Hoewel de ene persoon meer genetische aanleg heeft voor depressies dan de ander, kan een milde depressie ook veroorzaakt worden door de omstandigheden. Depressieve gevoelens na een scheiding komen veelvuldig voor; het is nu eenmaal een roerige tijd in je leven. Om een depressie te voorkomen is het belangrijk dat je de tijd neemt om alle emoties te voelen en toe te laten.
Aan het begin van de scheiding heb je vaak het meeste last van heftige emoties. Je houvast is weg en ineens moet je alleen verder. Het is heel normaal dat je in deze periode ook lichamelijke klachten ervaart, zoals een slechte concentratie, pijn, slapeloosheid en angstige gevoelens. Daarnaast komen depressieve gevoelens ook veel voor, zoals paniek, woede en een verdoofd gevoel.
Wat te doen bij een depressie na scheiding?
Het komt vaak voor dat je je schaamt of dat je het gevoel hebt tekort te komen na een scheiding. Als je het gevoel hebt dat je een mislukking bent en daarnaast een gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkelt, dan kan dit leiden tot een depressie na de scheiding. Na een scheiding moet er van alles worden geregeld; de stress die hierbij komt kijken kan al snel teveel worden.
Het is in deze fase belangrijk dat je probeert om te blijven functioneren en te voorkomen dat je gevoelens jou de baas worden. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat je de tijd neemt om je gevoelens toe te laten. Als je er in je eentje niet uitkomt, dan is het verstandig om de professionele hulp van een therapeut in te schakelen. Een therapeut kan je helpen om de scheiding te verwerken en er zo voor te zorgen dat je niet in een langdurige depressie terechtkomt.
Het verwerken van je scheiding
Wanneer je scheiding helemaal rond is en je niets meer hoeft te regelen, zul je merken dat je rustiger wordt. De heftige emoties nemen af en je kunt weer met een positieve blik naar de toekomst kijken. Dit betekent echter niet dat je het niet alsnog moeilijk krijgt in deze periode. De leegte kan er juist voor zorgen dat je het alsnog moeilijk krijgt. Schroom niet om hulp in te schakelen als je er in je eentje niet uit komt.
Je leven opnieuw inrichten
Na de scheiding ziet je leven er ineens compleet anders uit. Misschien was jij niet degene die op zoek was naar vrijheid, maar dit is wel het moment dat je je leven opnieuw moet gaan inrichten. Dit is het moment om helemaal voor jezelf te kiezen; wie ben je en wat vind jij belangrijk in het leven? Het lukt je nu beter om de scheiding beter in perspectief te plaatsen.
Als je te maken krijgt met lastige zaken, dan kun je het hier nog steeds moeilijk mee hebben, maar je laat je er niet meer door uit het veld slaan. Je bent nu geheel verantwoordelijk voor je financiën en woonsituatie. Dit kan je een gevoel van empowerment en zelfvertrouwen geven. Natuurlijk kun je je af en toe nog steeds verdrietig voelen over de scheiding en dat is helemaal oké. Je staat hier niet alleen in.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.