Nieuwe relatie na de scheiding: hoe ga je hiermee om?
29 april 2024 
3 min. leestijd

Nieuwe relatie na de scheiding: hoe ga je hiermee om?

Ben je gescheiden en wil je aan een nieuwe relatie beginnen? Dit kan voor veel emoties zorgen, zowel bij jou als bij je kinderen. De start van een nieuwe relatie na de scheiding kan voor veel uitdagingen zorgen, waarbij je rekening moet houden met valkuilen. Allereerst is het belangrijk dat je je kinderen niet direct confronteert met een nieuwe partner, dit kan voor een kind namelijk erg heftig zijn. Een kind kan zich erg bedreigd voelen bij de komst van een nieuwe partner, helemaal als de scheiding nog vers is.

Hoe kun je het beste omgaan met een nieuwe relatie na de scheiding? In dit blog lees je er meer over.

Denk aan de gevoelens van de ex-partner

Voor je ex-partner kan het erg vervelend zijn als er direct een nieuwe partner in het spel is. Het is daarom erg belangrijk om te werken aan een vertrouwensband met je ex-partner. Ga met elkaar in gesprek over de opvoedrol en stel hierbij belangrijke regels op. Het is goed om respect voor elkaar te blijven houden, zo geef je ook direct een goed voorbeeld aan je kinderen. En geef duidelijke grenzen aan, zodat je ex-partner hier rekening mee kan houden (en andersom geldt dat natuurlijk ook).

Als je net een nieuwe relatie hebt na de scheiding, dan wil je jouw geluk en liefde het liefste delen met de buitenwereld. Wees hier echter wel voorzichtig mee en deel het niet direct met je ex-partner en kinderen. Daarnaast is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel jouw ex-partner als je kinderen het van jou horen en niet van een ander.

Stel realistische verwachtingen op

Gemiddeld duurt het ongeveer 5 jaar voordat iedereen opnieuw zijn plek heeft gevonden na de scheiding. Natuurlijk is dit voor iedereen anders; de een verwerkt de scheiding sneller dan de ander. Jouw ex-partner zal wellicht een andere weg dan jou bewandelen, hou hier rekening mee. Een scheidingsproces is vaak een ingrijpend proces; er kunnen veel dingen mee spelen.

Praat met je kinderen

Als je een nieuwe relatie start, dan is het belangrijk om extra aandacht aan je kinderen te besteden. Praat rustig met je kinderen en vraag wat ze van je nieuwe partner vinden. Laat je kinderen weten dat zij het belangrijkste zijn en altijd op de eerste plaats staan. Wil je je kinderen laten kennismaken met je nieuwe liefde? Kies dan voor een neutrale ontmoetingsplek. Het is voor je kinderen fijner als de eerste ontmoeting niet thuis plaatsvindt.

Nieuwe relatie na de scheiding: hoe ga je hiermee om?

Tips voor een nieuwe relatie na de scheiding

Aan een nieuwe relatie beginnen na een scheiding kan enorm spannend zijn. Onderstaande tips kunnen je helpen om te werken aan een goede basis.

1. Begin niet te snel een nieuwe relatie

Voordat je aan een nieuwe relatie begint, is het belangrijk dat je de scheiding verwerkt hebt. Zorg ervoor dat je in je eentje ook gelukkig bent; laat dit niet afhangen van een nieuwe partner. Als jij goed in je vel zit na de scheiding, dan zorg je voor een stabiele basis bij de start van een nieuwe relatie. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je kinderen.

2. Hou rekening met de gevoelens van je kinderen

Voor je kinderen is het belangrijk dat je ze langzaam laat wennen aan de nieuwe situatie. Het idee dat ze jou moeten delen met iemand anders kan erg moeilijk voor ze zijn. Je wilt ze niet het gevoel geven dat ze niet (meer) belangrijk voor je zijn. Juist in het begin van een nieuwe relatie is het belangrijk dat je extra tijd besteedt aan je kinderen. Zo laat je ze voelen dat ze nog steeds belangrijk voor je zijn.

3. Houd rekening met de gevoelens van je ex-partner

Voor je ex-partner kan het gevoelig liggen dat je start aan een nieuwe relatie. Jouw nieuwe partner kan door jullie kinderen namelijk ook worden gezien als ouder, wat kan zorgen voor negatieve gevoelens bij je ex-partner. Het is daarom belangrijk om goed te blijven samenwerken met je ex als het gaat om de kinderen. Bespreek met elkaar wat jullie belangrijk vinden en neem de tijd om te blijven praten over de kinderen.

4. Werk aan een sterke relatie met je nieuwe partner

Krijg je een nieuwe partner en heb je kinderen? Bespreek dan goed met elkaar hoe je met de kinderen wilt omgaan. Stel regels op waar iedereen zich aan moet houden.

5. Wees realistisch

Het kost veel tijd, energie, geduld en doorzettingsvermogen om een nieuw gezin te stichten. Elk gezin functioneert anders. Een nieuwe partner kan zorgen voor confrontaties; niet alleen onderling, maar ook met je kinderen. Wees dus realistisch, maak goede afspraken en geef het de tijd.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen