Waarom is het verstandig gevoel en verstand te scheiden tijdens een scheiding?
20 juni 2024 
3 min. leestijd

Waarom is het verstandig gevoel en verstand te scheiden tijdens een scheiding?

Ga je scheiden? Dan weet je dat je een hectische tijd tegemoet gaat. Er moet van alles geregeld worden en er komt heel veel op je af. Daarnaast komen er ook nog eens een hoop emoties bij kijken. Als jullie niet op goede voet uit elkaar gaan, kan er ook sprake zijn van verwijten over en weer.

Toch is het verstandig om je gevoel en verstand te scheiden tijdens de scheiding. In dit blog kun je lezen waarom dat belangrijk is en geef ik je een aantal tips om stress te verminderen tijdens de scheiding.

Praat over je gevoelens

Tijdens de scheiding zit je in een emotionele rollercoaster. Toch is het belangrijk dat je emoties niet de overhand krijgen, zodat je helder kunt blijven nadenken. In deze periode moeten er belangrijke afspraken worden gemaakt over het huis en de financiën. Als jullie samen kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan opgesteld worden.

Ben je erg emotioneel door de scheiding? Dan is het fijn als je erover kunt praten met een goede vriend of familielid. Zo lukt het beter om jouw emoties te scheiden van de praktische kant van de scheiding. Als je regelmatig je gevoelens bespreekt met een vriend of familielid, dan zul je in gesprekken met je ex de zaken rationeler kunnen bekijken.

Als je erg in de knoop komt met je emoties, dan is het verstandig om een gesprek aan te gaan met je huisarts. Je huisarts kan je wellicht doorverwijzen naar een psycholoog. Als je kinderen hebt, dan is het heel belangrijk dat je er ook voor hen bent. Tijdens deze periode is het belangrijk dat ze goed begeleid worden en zo min mogelijk meekrijgen van eventuele ruzies of discussies. Zij hebben nu alle steun en aandacht nodig. Daarnaast moeten ze het gevoel hebben dat ze altijd bij jou terecht kunnen met vragen.

Tips tegen stress bij de scheiding

Hoe kun je het beste omgaan met stress tijdens de scheiding?

Als je midden in een scheiding zit, dan is het logisch dat je je zorgen maakt over de toekomst. Ga je het financieel wel redden in je eentje? Kan je in je huis blijven wonen? Hoe ga je het aan de kinderen vertellen? Gaat het lukken om nog samen voor de kinderen te zorgen? Je vaste basis valt weg als je gaat scheiden. Al deze onzekerheden kunnen zorgen voor behoorlijk wat stress.

Natuurlijk had je het liever anders gezien, maar het is belangrijk dat je je neerlegt bij het feit dat je uit elkaar gaat. Als je er zelf niet voor hebt gekozen om te gaan scheiden, dan is het lastig om je boosheid niet te uiten op je ex. Je kunt de situatie nu eenmaal niet veranderen, maar om stress te voorkomen kun je wel een bewuste keuze maken over hoe je hiermee omgaat.

Ben jij degene die de keuze heeft gemaakt om uit elkaar te gaan? Ook dan kun je last hebben van stress. Je leven gaat veranderen en je kunt angst en verdriet voelen. Het kan ook zijn dat je je schuldig voelt ten opzichte van je ex of je kinderen.

Tips tegen stress bij de scheiding

Om beter met de scheiding om te kunnen gaan en minder stress te ervaren, kun je de volgende tips toepassen:

  • Accepteer dat jullie gaan scheiden en laat het los;
  • Probeer je emoties in toom te houden en regel de praktische zaken zo goed mogelijk (niemand wordt beter van een vechtscheiding);
  • Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen emoties en uit ze niet naar je ex. Dit betekent niet dat je je emoties moet onderdrukken, maar laat ze gewoon door je heen gaan zonder de ander verwijten te maken;
  • Werk aan je zelfvertrouwen;
  • Wees lief voor jezelf en zorg voor extra ontspanning. Zo kan je lichaam ontspannen van alle stresshormonen die door je heen gaan;
  • Zorg dat je voldoende beweging krijgt en eet gezond. Door juiste voedingsstoffen tot je te nemen verminder je de stress in je lichaam;
  • Als er kinderen bij betrokken zijn, help ze dan om de scheiding te verwerken;
  • Zoek een vertrouwenspersoon, coach of psycholoog, om je met bovenstaande te helpen of als je behoefte hebt om te praten.

Hulp bij je scheiding

Een scheiding is altijd stressvol, maar als je zorgt voor een goede begeleiding, dan kun je al heel veel stress verminderen. Een goed geregelde scheiding neemt stress weg. Mijn naam is Sarah Köller en als scheidingsadvocaat kan ik je helpen om op een goede manier door het scheidingsproces heen te lopen. Zo kun je op een prettige en stressloze manier aan je nieuwe leven beginnen. Heb je vragen of ben je benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen? Neem gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen