Constant piekeren rondom je scheiding
21 november 2023 
3 min. leestijd

Constant piekeren rondom je scheiding

Voor velen is een scheiding een gebeurtenis met een grote impact. Scheiden van je partner zorgt namelijk voor grote veranderingen, bovendien krijg je te maken met veel verschillende emoties. Het resultaat kan zijn dat je daardoor constant loopt te piekeren rondom je scheiding.

Hoe komt dit, wat zijn de gevolgen van piekeren en hoe ga je met piekeren om tijdens de scheiding? Je leest er meer over in dit blog.

Waarom pieker je?

Het is heel logisch dat een aankomende scheiding veel zorgen met zich meebrengt. Partners die uit elkaar gaan piekeren daarom vaak in de periode rond de scheiding.

Piekeren betekent dat je de vragen en zorgen die bij je opkomen niet los kunt laten. Je denkt er de hele dag over na en ziet vaak geen oplossing voor het probleem. Of je ziet zelfs op tegen de toekomst na de scheiding. Zaken waar veel mensen over piekeren zijn:

Twijfel: weet je zeker dat je wilt scheiden?

Het ene moment ben je er zeker van: Je wilt scheiden van je partner, het gaat gewoon niet meer. De volgende dag, of zelfs na een paar uur, kruipt de twijfel in je: Is dit wel de juiste beslissing? Kunnen we het niet nog eens proberen? Wat is de impact op mijn leven en die van de kinderen?

Piekeren over regelzaken

Een scheiding heeft vaak grote gevolgen. Jullie leven was ingesteld op een leven samen, alles liep eigenlijk vanzelf. Nu moet je allerlei dingen gaan regelen: Een plek om te wonen, misschien meer gaan werken om financieel rond te komen, een advocaat, de scheidingspapieren en ga zo maar door.

Het loopt niet met partner

Uit elkaar gaan kan voor veel emoties zorgen. Je partner kan boos op je worden, of het contact loopt gewoon niet lekker omdat jullie het niet eens kunnen worden over bepaalde zaken. Hierdoor kan de scheiding niet alleen vertraging oplopen, het wordt ook nog eens extra beladen omdat jullie dan niet op een fijne manier uit elkaar gaan.

Vechtscheiding

Een vechtscheiding kan een gevolg zijn van slecht contact met de partner nadat ze de beslissing hebben genomen om uit elkaar te gaan. De vechtscheiding is heel naar om mee te maken en kan veel zorgen met zich meebrengen.

Impact op kinderen

Hoe goed je ook met je kinderen praat, ze aandacht geeft en beschermt tijdens een scheiding; ze zullen het altijd bewust meemaken. Het is heel normaal dat jij je daar zorgen om maakt, je wilt immers goed voor je kinderen zorgen. Piekeren over de impact van de scheiding op de kinderen heeft echter geen zin.

Wat zijn de gevolgen van piekeren bij scheiding?

Gevolgen van piekeren

Constant piekeren over je scheiding kan flinke gevolgen hebben op je dagelijks functioneren en je gezondheid. Deze gevolgen van piekeren komen veelvuldig voor:

Hoe ga je om met piekeren?

Het lijkt vaak alsof je piekeren niet kunt stoppen, je hebt het echter compleet zelf in de hand. De volgende tips kunnen je helpen om beter om te leren gaan met piekeren:

  1. Negatieve gedachten komen vaak onbewust op, het is lastig om daar iets aan te doen. Je kunt echter wel iets doen aan je reactie op deze gedachten. Leer jezelf aan om bewust te worden dat je deze negatieve gedachten hebt;
  2. Daag de gedachten uit en vraag je af of ze werkelijk waar zijn!
  3. Geef de gedachten een positieve en realistische draai.
  4. Doe ontspanningsoefeningen.
  5. Zoek afleiding tijdens de periode van je scheiding.
  6. Praat over je zorgen met een vertrouwenspersoon.

Belang van zelfzorg tijdens proces van scheiding

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk, maar vooral in moeilijke tijden. De vele emoties en stress, de druk die je voelt om beslissingen te maken en van alles te moeten regelen, de liefde die je kinderen nodig hebben; het zorgt er al snel voor dat je jezelf voorbij loopt.

Als je vermoeid raakt en gestrest bent, gaat je weerstand ook naar beneden. Een vermoeid lichaam is slecht bestand tegen ziektes, maar ook tegen negatieve gedachten.

Kijk naar de dingen waar je invloed op hebt en respecteer het rouwproces

Er komt een hoop op je af tijdens een scheiding. Zoveel dat je hoofd het soms niet meer aankan, een logisch gevolg is dat je gaat piekeren over alle zorgen die je hebt. Om de periode van scheiding goed door te komen is het belangrijk om het rouwproces te accepteren en respecteren.

Je hebt tijd nodig om de scheiding te verwerken. Maak een lijst voor jezelf van de zaken die je moet regelen. Focus je daarnaast op jezelf en eventueel je kinderen, dat is het belangrijkst.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen