Wat is de emotionele impact van een scheiding?
20 juni 2024 
3 min. leestijd

Wat is de emotionele impact van een scheiding?

Een scheiding kan emotioneel en verdrietig zijn. Je neemt afscheid van een partner met wie je misschien jarenlang samen bent geweest. Je kunt je overweldigd voelen door alle emoties die hierbij komen kijken en weet misschien niet hoe je dit allemaal een plek kunt geven. In dit blog lees je wat de emotionele impact van een scheiding is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Effect van de scheiding

Er kunnen veel verschillende redenen zijn voor een scheiding. Sommige koppels besluiten samen om er een punt achter te zetten, maar het kan ook voorkomen dat het voor jou volledig uit de lucht komt vallen en je geen idee had dat je partner niet meer met je verder wilde. Het is dan ook logisch dat de emotionele impact van een scheiding verschilt per persoon. Het doorhakken van de knoop om te gaan scheiden kan zorgen voor opluchting, maar ook voor veel verdriet.

In het laatste geval kan een scheiding voor veel ellendigheid zorgen. Voor veel mensen is het moeilijk om zich erbij neer te leggen dat de relatie niet meer werkt. Je bent getrouwd met het idee je hele leven bij elkaar te blijven. Als dit beeld in duigen valt, dan kan het heel moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Het is een ingrijpende gebeurtenis die kan zorgen voor een grote emotionele impact.

Emotionele impact scheiding

Voor veel mensen is een scheiding een vorm van rouw. Je verliest namelijk het leven dat je gedeeld hebt met je partner. Het is niet alleen het verlies van je partner wat verdriet met zich meebrengt, je verliest namelijk ook je huis, je schoonfamilie en eventueel gedeelde vrienden. Hierdoor is het vaak moeilijk om de scheiding een plekje te geven. Dit zorgt ervoor dat je lang in een negatieve sleur van gevoelens kunt blijven hangen, waardoor het lastig wordt om een nieuw leven voor jezelf op te bouwen. Lukt het je niet om uit deze negatieve sleur te komen, dan kun je last krijgen van de volgende mentale problemen:

Tips om beter om te gaan met je emoties na de scheiding

Zoek hulp na de scheiding

Heb jij last van verlatingsangst of ben jij een afhankelijk persoon, dan kan een scheiding erg hard aankomen. De mentale gevolgen die je na de scheiding ervaart komen dan voort uit dieper gewortelde problemen. In dit geval kan een psycholoog jou helpen om beter met je emoties om te gaan.

Het is heel normaal om na de scheiding gevoelens van verdriet, opluchting, woede en zelfs schuld te ervaren. Deze emoties zijn intens en kunnen elkaar tijdens en na de scheiding afwisselen, wat het proces stressvol en onvoorspelbaar maakt. Het is heel belangrijk dat je weet dat deze gevoelens normaal zijn en dat ze horen bij het helingsproces.

Een mediator of scheidingsadvocaat kan een belangrijke rol spelen in het beheersen van de emotionele dynamiek.

Tips om beter om te gaan met je emoties na de scheiding

Een effectieve communicatie is essentieel tijdens en na de scheiding. Stel duidelijke grenzen, dit zorgt ervoor dat je emotioneel stabiel blijft. Zorg er daarnaast voor dat je op een respectvolle manier met elkaar communiceert. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor eventuele kinderen die betrokken zijn bij de scheiding.

Focus daarnaast op je persoonlijke gezondheid. Zorg goed voor jezelf door voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen. Krop je gevoelens niet op, maar praat erover met vrienden en familie. Heb je niemand om mee te praten, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog.

Na de scheiding is het heel belangrijk om structuur in je leven aan te brengen. creëer nieuwe gewoontes en routines om structuur aan te brengen in je leven.

Het leven na de scheiding

Hoe groot de emotionele impact van een scheiding ook is, het is een kans op een nieuw begin. Het kan een uitdagende tijd zijn, maar daarnaast is het ook een periode van zelfontdekking en persoonlijke groei. Geef jezelf de tijd en de ruimte voor je helingsproces en ontdek wat je wilt voor je nieuwe toekomst.

In dit blog heb je kunnen lezen wat de emotionele impact van een scheiding is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Het is erg belangrijk om goed te blijven communiceren met je ex en respectvol met elkaar om te gaan, helemaal in het belang van je kinderen. Lukt het je niet om goed om te gaan met je emoties, zoek dan professionele hulp. Vergeet niet dat het tijd kost om te herstellen van een scheiding en geef jezelf deze tijd dan ook. Met de juiste ondersteuning kun je deze moeilijke periode overwinnen en een nieuw hoofdstuk in je leven beginnen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen