Er komt ontzettend veel op je af als je gaat scheiden. Eén van de belangrijkste punten na een scheiding is hoe je de zorg voor de kinderen op je gaat nemen. Co-ouderschap is een veel gebruikte mogelijkheid om de zorg voor de kinderen te verdelen. Wat houdt co-ouderschap in en welke opties zijn er allemaal? In dit artikel vertel ik je er meer over.
Wat is co-ouderschap?
Bij co-ouderschap worden de zorg- en opvoedingstaken gelijk verdeeld tussen beide ouders. Een kwart van de gescheiden ouders kiest tegenwoordig voor co-ouderschap, waarbij beide ouders in gelijke mate de verantwoordelijkheid dragen aan de financiën voor de kinderen. Een succesvol co-ouderschap staat of valt bij goede afspraken. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
Niet alleen het maken van goede afspraken is belangrijk bij co-ouderschap, ook de houding van beide ouders ten opzichte van elkaar bepaalt of een co-ouderschap slaagt of niet. Een relatie komt niet tot een einde, omdat jij en je ex het zo goed met elkaar kunnen vinden. De kans is groot dat er ook na de scheiding nog veel irritaties zijn. Zorg ervoor dat jullie kinderen niets van deze irritaties meekrijgen. In de eerste periode na de scheiding zullen de emoties nog volop aanwezig zijn, maar vertrouw erop dat dit na verloop van tijd minder wordt en dat alles dan een stuk makkelijker zal gaan.
Wat zijn de voor- en nadelen co-ouderschap?
Zowel voor de ouders als de kinderen zijn er zowel voor- als nadelen aan co-ouderschap.
Voordelen
- Het grootste voordeel van co-ouderschap is dat de kinderen geen keuze hoeven te maken tussen hun vader of moeder; hierdoor kan er geen loyaliteitsconflict ontstaan;
- De ouders dragen evenredig bij aan de opvoeding van de kinderen, de belasting voor de zorg is dus gelijk;
- De ouders brengen evenveel tijd door met de kinderen, waardoor de kinderen minder snel zullen toetrekken naar één specifieke ouder.
Nadelen
- Het kan lastig zijn om co-ouderschap en werk goed te combineren;
- Als de scheiding niet zo goed verlopen is, kan het lastig zijn om veel met elkaar te communiceren, wat wel nodig is bij co-ouderschap;
- De kinderen moeten constant heen en weer verhuizen;
- Schoolspullen, kleding en speelgoed moeten vaak dubbel aangeschaft worden, waardoor de kosten vaak hoger zijn.
Schema co-ouderschap
Het is voor kinderen fijn en wenselijk dat ze beide ouders regelmatig zien na een scheiding. Dat is het fijne aan co-ouderschap, waarin beide ouders een gelijk deel van de zorg en opvoeding op zich nemen. De keerzijde daarvan is dat de kinderen leven in twee verschillende huishoudens.
Bij het bepalen van de beste verdeling van de dagen binnen het co-ouderschap, is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met je eigen schema’s, maar ook met de behoeften van je kinderen. Als de kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze zelf aangeven waar ze behoefte aan hebben. Dit betekent echter niet dat dit ook direct goed uitpakt. Het is daarom belangrijk om hier (vooral in het begin) flexibel mee om te gaan.
Proefperiode
Het is bijvoorbeeld mogelijk om een proefperiode af te spreken van een aantal maanden. Zo kan iedereen kijken of de afspraken bevallen en of het zo kan blijven. Laat je kinderen duidelijk weten dat iedereen zich goed moet voelen bij de afspraken. Dit zorgt voor minder teleurstelling, als het uiteindelijk toch anders ingedeeld moet worden.
Co-ouderschap en het ouderschapsplan
Kiezen jullie voor co-ouderschap, dan zijn er een aantal belangrijke punten die moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan:
Verdeling van de tijd
Hoe gaan jullie de tijd verdelen? Zijn de kinderen bijvoorbeeld de ene week drie dagen bij jou en vier dagen bij de andere ouder en de week daarop andersom? Of zijn ze een week bij jou en vervolgens een week bij de andere ouder? Probeer je kinderen mee te nemen in deze beslissing.
Kleding
Wie koopt de kleding voor de kinderen? Nemen ze de kleding mee als ze wisselen van huis of zorgen jullie voor een dubbele kledingkast?
Het wisselmoment
Wanneer en waar vindt het wisselmoment plaats? Als je kinderen naar school gaan dan wordt het vaak zo geregeld dat de ene ouder de kinderen brengt en de andere ouder de kinderen ophaalt.
Gezamenlijke kosten
Het is verstandig om een speciale kinderrekening te openen, waar jullie allebei geld opstorten voor gezamenlijke kosten. Dit is een gemakkelijke en transparante oplossing. Maak duidelijke afspraken hoeveel en wanneer er geld op deze rekening gestort wordt.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.