Wat is parallel ouderschap en voor wie is het geschikt?
21 maart 2024 
3 min. leestijd

Wat is parallel ouderschap en voor wie is het geschikt?

Na een scheiding kun je de zorg voor de kinderen op verschillende manieren regelen. Je kunt bijvoorbeeld een omgangsregeling afspreken, waarbij de kinderen doordeweeks bij de moeder zijn en in het weekend bij de vader. Een andere mogelijkheid is co-ouderschap. De zorg is dan fifty-fifty verdeeld.

Bovenstaande vormen van ouderschap hebben vanzelfsprekend veel overleg nodig. Is dit niet haalbaar, dan is parallel ouderschap een oplossing. Wat is parallel ouderschap en voor wie is het geschikt? In dit blog kun je er alles over lezen.

Wat is parallel ouderschap?

Eindigt de relatie op een slechte manier, dan verdwijnen de boosheid en het verdriet dat je hebt richting je ex niet automatisch. Deze gevoelens blijven ook na het beëindigen van de relatie nog lange tijd bestaan. Dit kan ervoor zorgen dat iedere vorm van interactie resulteert in ruzie, vaak in het bijzijn van de kinderen.

Is er minder interactie tussen beide ouders, dan is de kans een stuk kleiner dat er ruzies ontstaan in het bijzijn van je kinderen. Hier komt een parallel ouderschap om de hoek kijken. Bij een parallel ouderschap zal de interactie tussen jou en je ex-partner minimaliseren. Het stelt je als ouders in staat om je van elkaar los te maken en je volledig te richten op je kinderen. Een parallel ouderschap is vooral nodig als er een geschiedenis is van fysiek geweld of grote psychische problemen, waardoor een goede communicatie betreffende de kinderen onmogelijk is.

Er is sprake van een parallel ouderschap als twee huishoudens geheel los van elkaar bestaan en waarbij er tussen de ouders weinig tot geen emotionele betrokkenheid is. Er wordt alleen gecommuniceerd over het hoogstnoodzakelijke. De afspraken zijn strak, gedetailleerd en duidelijk omlijnd met weinig flexibiliteit. Hoewel deze situatie niet het meest ideale scenario is, biedt het wel een oplossing voor ouders die niet met elkaar kunnen communiceren.

Voor wie is het parallel ouderschap geschikt?

Blijven conflicten aanhouden na de scheiding en is een gezonde communicatie nagenoeg onmogelijk? Dan biedt parallel ouderschap een uitkomst. Als je constant ruzie hebt met je ex-partner en dit alleen maar erger lijkt te worden, dan is een goede communicatie gewoon niet mogelijk en dit schaadt de kinderen. Het is onmogelijk om emoties onder controle te houden als je keer op keer geraakt wordt in emotionele wonden. Je raakt als ouder moegestreden, gefrustreerd en boos. De situatie blijft uitzichtloos, wat je ook probeert. Parallel ouderschap kan dan een oplossing bieden.

Parallel ouderschap geeft beide ouders de mogelijkheid om een goede ouder te zijn, om te stoppen met vechten tegen de andere ouder. Het resultaat hiervan is dat er twee ouders zijn die individueel betrokken zijn bij hun kinderen. Kinderen hebben beide ouders nodig. Je kiest er als ouder na een scheiding niet bewust voor om te blijven vechten. Toch komt dit vaak voor en dit heeft een negatieve invloed op de kinderen. En als ouder wil je het beste voor je kinderen.

Voor wie is het parallel ouderschap geschikt?

Parallel ouderschap toepassen in de praktijk

Als je werkelijk alles gegeven hebt om de conflicten tussen jou en je ex-partner op te lossen, maar is dit niet gelukt? Dan is het belangrijk om te stoppen met strijden. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw rol als ouder en laat de andere ouder ook zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. Dit kun je doen door de volgende stappen te doorlopen:

Laat verwachtingen los

Laat het idee los dat het conflict op te lossen is zolang je maar goed je best doet. Waarschijnlijk probeer je dit al jaren en de situatie blijft onveranderd. Laat ook het idee los dat je je ex kunt veranderen, dit is onmogelijk. Je kunt alleen jezelf maar veranderen. Het is belangrijk dat je je gaat focussen op wat jij kunt doen en betekenen voor je kinderen als ouder.

Neem de regie over je eigen ouderschap

Omdat er geen gezamenlijk ouderschap meer is, kun je het ouderschap invullen zoals jij het wilt. Dit betekent ook dat je jouw kinderen twee ouders gunt en de andere ouder zijn of haar eigen invulling aan het ouderschap kan geven.

Verdraag de verschillen

Je hebt er geen invloed op wat er gebeurt bij de andere ouder, en de andere ouder heeft ook geen invloed meer op jou. Dit geeft rust en de mogelijkheid om echt los te komen van je ex. Weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact met mij op.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen