Wisselmoment bij de scheiding: hoe zorg je dat dit goed verloopt?
13 februari 2024 
3 min. leestijd

Wisselmoment bij de scheiding: hoe zorg je dat dit goed verloopt?

Als je een gescheiden ouder bent, dan heb je waarschijnlijk wekelijks te maken met het wisselmoment. Het is het moment waarop de kinderen bij jou worden opgehaald of wanneer jij ze naar je ex moet brengen. Bij sommige ouders verloopt dit heel soepel, maar veel ouders (en soms ook kinderen) zien elke week heel erg op tegen het wisselmoment. Dit kan de nodige stress met zich meebrengen.

Hoe kan je het wisselmoment wat prettiger laten verlopen? In dit blog lees je er meer over.

Vermijd discussies bij het wisselmoment

Als er nog zaken zijn die je met je ex moet bespreken, doe dit dan niet tijdens het wisselmoment. Laat het moment zo prettig mogelijk verlopen voor de kinderen en maak een afspraak met je ex om dit soort zaken te bespreken. Dit is helemaal belangrijk als je weet dat er een discussie zou kunnen ontstaan.

Brengt jouw ex een onderwerp ter sprake en ontstaat er een discussie? Geef dan duidelijk aan dat dit geen geschikt moment is om erover te praten en kap het af. Op deze manier horen de kinderen niet dat jullie ruzie maken en raakt niemand van slag.

Stel niet te veel vragen

Komen je kinderen terug na een week bij je ex? Laat ze dan rustig acclimatiseren en overlaadt ze niet direct met vragen. Willen ze iets kwijt, dan vertellen ze je het zelf wel. Een kind kan zich heel onzeker voelen als je direct allerlei vragen begint te stellen. Laat je kinderen eerst tot rust komen.

Wisselmoment bij de scheiding: hoe zorg je dat dit goed verloopt?

Praat niet negatief over je ex-partner

Praat nooit negatief over je ex waar jouw kinderen bij zijn. Op deze manier belast je jouw kinderen met jouw problemen. Ook al heb je een hekel aan je ex-partner, het blijft wel de ouder van je kinderen. Als jouw kinderen jou negatief horen praten over hun vader of moeder, dan doet dit pijn.

Daarnaast krijgen ze het gevoel dat ze jou niet meer kunnen vertellen hoe leuk ze het hebben gehad bij papa of mama. Ze gaan op hun woorden letten om jou niet te kwetsen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bereid je kinderen voor op het wisselmoment

Bereid je kinderen rustig voor op het wisselmoment, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends bij het ontbijt vertellen dat papa of mama ze in de middag om 15.00 komt halen. Je kunt vervolgens samen de tas inpakken en spulletjes bij elkaar zoeken. Hou het voor je kinderen positief. Zeg niet hoeveel je ze gaat missen, want dan gaan ze zich alleen maar schuldig voelen.

Ga vriendschappelijk om met je ex

Praat tijdens het wisselmoment over koetjes en kalfjes en ga vriendschappelijk met elkaar om, ook al kun je elkaar niet uitstaan. Zo maak je het voor de kinderen een stuk makkelijker en zien ze dat alles in orde is tussen papa en mama.

Is het onmogelijk om het wisselmoment te doen zonder ruzie te maken? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het wisselmoment ergens anders te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld bij opa en oma. Dit zal de kinderen een hoop stress en verdriet schelen.

Laat de kinderen wennen

Geef je kinderen rustig de tijd om te wennen. Als ze daar behoefte aan hebben, laat ze dan even met rust. Probeer aan te voelen waar je kind zich prettig bij voelt en pas je hierop aan.

Kies het juiste wisselmoment

Het heeft tijd nodig om te onderzoeken waar je kind zich het meest prettig bij voelt. Wanneer je dat weet, kun je het juiste wisselmoment kiezen. Het ene kind vindt het bijvoorbeeld fijn om door de ene ouder naar de andere ouder gebracht te worden. Andere kinderen vinden het fijn dat de ene ouder ze ’s ochtends naar school brengt en dat de andere ouder ze ’s middags weer ophaalt.

Hou hierbij rekening met sport, school en andere activiteiten. Het komt er uiteindelijk op neer dat je het voor je kind zo gemakkelijk mogelijk maakt. Vermijd discussies met je ex-partner, bereid je kinderen zo goed mogelijk voor en laat ze rustig wennen als ze weer bij je thuis zijn.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen