Hoe worden we het eens over het ouderschapsplan?
17 augustus 2020 
3 min. leestijd

Hoe worden we het eens over het ouderschapsplan?

Het opstellen van het ouderschapsplan was een regelrechte ramp. We gunden elkaar het licht in de ogen niet, maar moesten wel serieus met elkaar aan tafel om een plan te maken voor onze kinderen. Opeens bleek mijn ex er hele andere opvattingen op na te houden dan ik. Terwijl hij tijdens ons huwelijk de zorg voor de kinderen grotendeels aan mij overliet. Wat ik deed, vond hij prima. Zolang hij zich er maar niet mee hoefde te bemoeien.

Maar nu, tijdens de scheiding, had hij opeens overal een mening over. We blijven samen ouders van onze kinderen en moeten daarom samen beslissen over belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Ik zou met de kinderen verhuizen en had al een andere school uitgezocht, maar ook daar moest hevig over gediscussieerd worden. Niet dat ze niet naar die school mochten van hem. Nee, meneer vond dat ik dat niet zonder hem mocht uitzoeken.

Het opstellen van het ouderschapsplan leek een eindeloos verhaal te worden op deze manier. Gelukkig hadden we goede begeleiding, waardoor het toch nog netjes op papier is gekomen.

ouderschapsplan opstellen voor de kinderen

Het kind centraal in het ouderschapsplan

Bij het opstellen van het ouderschapsplan is het de bedoeling dat het kind centraal staat. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling dat ze zich met beide ouders kunnen verbinden, ook als die niet meer bij elkaar wonen. Het gaat er in het plan om dat we samen een regeling vinden die goed is voor onze kinderen, maar tijdens het opstellen gebeurde er hele andere dingen.

Mijn ex was vooral bezig met zijn eigen agenda. Hij was precies aan het uitzoeken welke dagen er voor hem goed uitkwamen en wat hij leuk zou vinden in de schoolvakanties, maar dat wisselde elke week.
Ik was er vooral mee bezig wat de kinderen leuk zouden vinden. Ze speelde ook graag bij vriendjes in hun vakantie en logeerpartijen bij opa en oma of neefjes en nichtjes zijn altijd een groot feest. Daar moesten we ze toch ook de ruimte voor geven?

De kinderen waren nog onder de 12 jaar en hadden geen eigen inbreng in het ouderschapsplan. Daarom vond ik het belangrijk dat ik voor hun belangen opkwam. Uiteindelijk werden we tot de orde geroepen door onze mediator. Het gaat er niet om wat wij willen, of wat de kinderen willen. We moeten een plan maken wat goed is voor hun opvoeding. Rust en regelmaat terugvinden in deze rommelige tijd is op hun leeftijd een belangrijk punt.

Het plan van mijn ex, om met de kinderen heen en weer te sjouwen, werd daardoor al snel van tafel geveegd. Uiteindelijk hebben we een plan opgesteld waardoor ze beide ouders regelmatig zouden zien, en waarbij ze niet onnodig vaak heen en weer hoefden te verhuizen tussen mij en mijn ex. Wij zouden ons leven daar omheen moeten gaan plannen.

Ouderschapsplan regelen

Afspraken maken met je ex is niet altijd makkelijk

Tijdens het opstellen van het ouderschapsplan kreeg ik het steeds benauwder. In plaats van los te komen van mijn ex door de scheiding, leek ik steeds meer aan hem vast te zitten door alle afspraken die we moesten maken over de kinderen.

Ik moest hem informeren over hoe het op school ging, wat ze aan zakgeld kregen en andere belangrijke onderwerpen. Op een geven moment kreeg ik het gevoel dat we elke week een vergadering zouden moeten plannen om dit allemaal gedaan te krijgen.

Tot overmaat van ramp kregen we een gigantische ruzie over de betaling van de alimentatie. De kinderen zouden het grootste deel van de tijd bij mij zijn. Om het weekend en delen van de vakantie gingen ze naar hun vader.
Doordat ik al die jaren hun kosten netjes had overgemaakt, had hij geen idee wat een kind nu eigenlijk kost. Hij vond het alimentatiebedrag dan ook veel te hoog. “Zoveel aten die kinderen toch niet, en ze waren ook vaak bij hem. Dat kon ik toch best van de kinderbijslag betalen?!” Hij vergat voor het gemak de kosten voor hun sport, extra kosten voor school, zwemles, kleding, cadeautjes voor kinderfeestjes etc.

De mediator wat onze redding bij het opstellen van het ouderschapsplan

Ik ben blij dat we hulp kregen van een mediator bij het opstellen van het ouderschapsplan. Doordat de mediator onafhankelijk en onpartijdig tussen ons in ging staan, konden we optimaal gebruikmaken van haar deskundige bemiddeling, waardoor we uiteindelijk tot een duurzame oplossing zijn gekomen.

Daarnaast vind ik het een geruststellend gevoel dat meteen gecontroleerd is of ons ouderschapsplan juridisch goed in elkaar steek. Ik denk niet dat we er zonder de mediator samen uitgekomen waren. We waren het op zoveel punten niet met elkaar eens en zo bezig met onze eigen agenda, dat we niet tot de beste oplossingen waren gekomen voor onze kinderen. Een frisse blik op de zaak is in zo’n geval een verademing. Ik ben dan ook dankbaar voor de helpende hand van onze mediator.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen