Mediation bij scheiden is voor bijna iedere scheiding geschikt. Ook als jullie relatie niet goed meer is en de communicatie moeizaam verloopt. Oók, of misschien wel juist, als jullie ruzie hebben (gehad). Zolang jullie bereid zijn om samen aan tafel te zitten en te overleggen is mediation een verstandige keuze. Helemaal als er kinderen in het spel zijn. In dit blog lees je meer over de voordelen van mediation.
Mediation voorkomt (verdere) escalatie
Door mediation voorkom je (verdere) escalatie. Tijdens de eerste mediationbijeenkomst gaan jullie onder mijn begeleiding eerst in gesprek over de emotionele kant van de scheiding, jullie onderlinge communicatie, wensen en verwachtingen. Vervolgens verbinden jullie je om zo open en eerlijk mogelijk te overleggen en je best te doen om met elkaar tot een regeling te komen. Een regeling die zo veel mogelijk recht doet aan ieders belangen.
Vervolgens maken jullie samen afspraken over de scheiding. Bijvoorbeeld over de kinderen, de verdeling van de boedel en de hoogte van eventuele alimentatie. Ik geef daarbij juridische informatie en controleer of alle noodzakelijke (financiële) stukken op tafel zijn gekomen.
Door deze werkwijze voorkom je dat je in een rechtszaal lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Bovendien is bij mediation de kans groter dat jullie na het afronden van de scheiding ook nog met elkaar overweg kunnen. En in staat zijn om samen oplossingen te verzinnen als er zich nieuwe vragen voordoen. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat dat voor de kinderen ook erg fijn is.
Mediation is effectiever dan procederen
Bij mediation regelen jullie zélf de gevolgen van de scheiding. De mediator helpt jullie daar uiteraard bij. Dit voorkomt dat jullie de beslissingen over de gevolgen van de scheiding uit handen geven aan iemand die je niet kent: de rechter. Als je dan eens niet helemaal je zin krijgt en er voor kiest om wat water bij de wijn te doen, kies je daar tenminste zelf voor. Dat maakt dat jullie op langere termijn waarschijnlijk tevredener zijn over jullie eigen oplossingen dan over de geforceerde beslissingen van een rechter. Bovendien is het mediation mogelijk om maatwerkoplossingen te verzinnen. Ook dit maakt mediation effectiever dan procederen.
Mediation is sneller én goedkoper dan een procedure
Bij mediation bereiden jullie de scheiding zoveel mogelijk samen voor. Meestal zijn daar drie tot zes gesprekken voor nodig. Als kind van gescheiden ouders heb ik zelf ervaren welke emoties er tijdens een scheiding binnen het gezin en bij kinderen spelen. Daarom wil ik ook tijdens de mediation ook altijd graag even met de kinderen spreken.
De afspraken die jullie tijdens de mediation maken leg ik vast in het echtscheidingsconvenant. Als jullie minderjarige kinderen hebben leg ik de afspraken over de kinderen vast in het ouderschapsplan. Deze documenten zend ik met het gezamenlijk echtscheidingsverzoek naar de rechtbank. In de meeste gevallen doet de rechtbank de scheiding dan schriftelijk af.
Een procedure duurt veel langer, omdat er dan termijnen van tussen de 4 en 10 weken worden gehanteerd waarbinnen jullie schriftelijk op elkaars standpunten kunnen reageren. Ook zijn er vaak een of meer zittingen nodig. De eerste zitting wordt meestal pas na 4 tot 8 maanden na het ontvangen van het echtscheidingsverzoek gepland. Als er dan verder niets meer hoeft te gebeuren (alsnog een poging tot mediation of een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming) doet de rechter na 4 weken uitspraak. Anders wordt de zaak aangehouden tot een later tijdstip. Is een van de partijen het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan is hoger beroep mogelijk. Je begrijpt dat daardoor de scheiding veel langer duurt dan bij mediation.
Bij mediation kunnen jullie de kosten van de mediator bovendien delen. Bij een procedure hebben jullie allebei een advocaat nodig die jullie moeten betalen. Mediation is dus ook nog eens een stuk goedkoper.
Vragen over mediation bij scheiden
Heb je vragen over mediation of je echtscheiding? Neem dan gerust met mij op.