Mediation is vaker mogelijk dan gedacht
29 november 2013 
1 min. leestijd

Mediation is vaker mogelijk dan gedacht

Veel mensen denken dat mediation alleen maar mogelijk is als je nog goed met je bijna ex kunt opschieten. Als er weinig spanningen zijn en de communicatie niet verstoord is. Gelukkig klopt dit niet anders zouden maar weinig paren via mediation uit elkaar kunnen gaan. Mediation is voor bijna iedereen geschikt. Ook als jullie relatie niet meer goed is en de communicatie moeizaam verloopt. Als er nog de bereidheid is om samen aan tafel te zitten en samen te overleggen dan is mediation een verstandige keuze.

Mediation voorkomt escalatie

Door mediation voorkom je verdere escalatie. Onder mijn begeleiding gaan de partners samen in overleg over de gevolgen van de scheiding. Ik geef juridische informatie en controleer of alle noodzakelijke zakelijke stukken op tafel zijn gekomen. De partners verbinden zich open en eerlijk te overleggen en om zich in te spannen om met elkaar tot een regeling te komen die zo veel als mogelijk recht doet aan elkaars belangen.

Escalatieladder van Glasl

Ter illustratie heb ik de escalatieladder van Glasl uitgetekend. Bij mediation blijf je in de rationele fase en is een win – win uitkomst het doel. Bij een procedure schiet je al snel door naar de tweede emotionele fase en kan er maar één winnen, ten koste van de ander. En voor je het weet zit je dan in het derde stadium van alleen nog maar verliezers. Als familierechtadvocaat heb ik een niet polariserende instelling: mediation voorkomt escalatie.

Samen een regeling treffen

Samen tref je een regeling. Een echtscheiding is voor een belangrijk deel een juridische procedure. Als mediator help ik je om samen de gevolgen van de scheiding te regelen. Samen een regeling treffen voorkomt dat je in een rechtszaal lijnrecht tegen over elkaar komt te staan. Het voorkomt dat je de beslissingen over de gevolgen van de scheiding uit handen geeft aan iemand die je niet kent (de rechter). Als je samen een regeling treft en soms water bij de wijn doet kies je daar in ieder geval zelf voor. Dit leidt over het algemeen tot regeling waarover mensen meer tevreden zijn dan over een beslissing door een rechter.

Samen een regeling treffen voorkomt dat je in een rechtszaal lijnrecht tegen over elkaar komt te staan.
Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen