Koophuis en scheiden: hoe zit dit precies?
07 november 2024 
3 min. leestijd

Koophuis en scheiden: hoe zit dit precies?

Heb je samen met je partner een koopwoning inclusief hypotheek, maar gaan jullie uit elkaar? Dan is de vraag wat jullie met de woning willen doen. Ga je het huis verkopen of blijft één van jullie in de woning wonen? Wat moet je in dat geval regelen? En waar moet je rekening mee houden? In dit blog kun je er alles over lezen.

Wat gebeurt er met de woning na de scheiding?

Gaan jullie uit elkaar, maar hebben jullie een koopwoning en hypotheek? Dan moet er veel geregeld worden. Het is in dit geval belangrijk welke afspraken jullie gemaakt hebben. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Zit er een restschuld op het huis, of juist een overwaarde?

Er zijn in principe drie mogelijkheden:

  • Het huis wordt verkocht en jullie gaan allebei ergens anders wonen;
  • Jij blijft in het huis wonen en je ex-partner gaat ergens anders wonen;
  • Je ex-partner blijft in het huis wonen en jij vertrekt. Wat de situatie ook is, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden.

Het huis wordt verkocht na de scheiding

Als je je huis verkoopt na de scheiding, dan zorgt de notaris ervoor dat de hypotheekschuld afgelost wordt met de opbrengst van het huis. Is er een overwaarde op het huis? Dan hebben jullie allebei recht op de helft van de overwaarde.

Is er een restschuld? Dan werkt het iets anders. Jij bent samen met je ex-partner hoofdelijk aansprakelijk voor de totale restschuld. Dit betekent dat als de restschuld 10.000 euro is, en jouw ex-partner kan dit bedrag niet betalen, dat de geldverstrekker het volledige bedrag op jou kan verhalen. Het is dus niet zo dat je dan maar de helft hoeft te betalen. In deze situatie is het belangrijk om afspraken te maken met de geldverstrekker, bijvoorbeeld over wie welk deel van de schuld voor zijn rekening neemt.

Wat gebeurt er met de woning na de scheiding?

Jij houdt het huis na de scheiding

Wil jij graag in het huis blijven wonen na de scheiding? Dan is het handig om samen met een financieel adviseur te bekijken of dit mogelijk is. In dit geval is het niet alleen belangrijk om te weten of je de vaste lasten in je eentje kunt dragen, maar het kan ook zijn dat je je ex-partner uit moet kopen als het huis een overwaarde heeft.

Het is daarom allereerst belangrijk om te bepalen wat de overwaarde is van jullie woning. Dit kun je laten doen door een taxateur. Als er een overwaarde is, dan heeft jouw ex-partner recht op de helft van dit bedrag. Heb je dit geld niet op je spaarrekening staan, dan kun je kijken of het mogelijk is om je hypotheek te verhogen. Samen met een financieel adviseur kun je bekijken wat je maximaal kunt lenen.

Er zijn ook mogelijkheden om het uitkoopbedrag te verlagen. Je zou bijvoorbeeld af kunnen zien van andere bezittingen. Jij neemt bijvoorbeeld het huis en de inboedel over, terwijl de auto en het geld op de spaarrekening naar je ex-partner gaan.

Je ex-partner blijft in het huis wonen

Blijft je ex in het huis wonen, dan wil je uiteraard niet aansprakelijk gesteld worden voor de gezamenlijke hypotheekschuld. Je ex moet in dit geval een nieuwe lening aangaan om het huis te financieren. Met dit geld wordt de hypotheek van jullie beiden afgelost, waarmee direct jouw aansprakelijkheid vervalt.

Een andere mogelijkheid is dat je wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. In dit geval tekenen jullie allebei een document, waarin staat dat de schuld geheel voor rekening van je ex komt en dat de schuldeiser ook alleen hem of haar nog kan aanspreken bij wanbetaling.

Staat jouw oude huis nog op jouw naam? Dan kun je niet zomaar een nieuwe woning kopen en een nieuwe hypotheek afsluiten.

Afspraken vastleggen in akte van verdeling

De afspraken die jullie maken over het huis en de hypotheek zul je bijna altijd moeten laten vastleggen door een notaris in een zogenoemde akte van verdeling.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen:

  • Het huis was van je partner toen jullie gingen samenwonen. Als jouw ex in het huis wil blijven wonen, dan is er geen verdeling nodig, omdat jij nooit mede-eigenaar bent geworden;
  • Ben je na 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan (zonder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden) en het huis stond al op naam van je partner? Dan is het huis altijd van je partner gebleven;
  • Je ex-partner draagt zijn/haar aandeel in het huis over aan jouw nieuwe partner.

Conclusie

Als je gaat scheiden en jullie hebben samen een koopwoning met hypotheek, dan zullen er een aantal zaken geregeld moeten worden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of jullie het huis willen verkopen en of er in dit geval een overwaarde of restschuld is. Het kan ook zijn dat één van jullie in het huis wil blijven wonen. Je zult in dat geval je ex-partner moeten uitkopen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen