Samenlevingscontract ontbinden en koopwoning: hoe regel je dit?
15 maart 2022 
3 min. leestijd

Samenlevingscontract ontbinden en koopwoning: hoe regel je dit?

Je partner en jij willen jullie samenlevingscontract ontbinden. Maar jullie hebben een koopwoning. Wat nu? Als jullie hier verstandig mee omgaan, is het een minder groot probleem dan je zou denken. In deze blog leer je wat de mogelijkheden zijn.

Koopcontract

Als eerst moeten we kijken naar het koopcontract van het huis. Op wiens naam staat het contract? Als één van beiden officiële eigenaar van de woning is, kan de ander geen aanspraak maken op het koophuis. De eigenaar van het huis mag in dit geval de ex-partner verzoeken om het huis te verlaten. De andere partner is dus geen mede-eigenaar een heeft geen enkele woonzekerheid.

Als jullie beiden eigenaar van de koopwoning zijn, ligt het iets gecompliceerder. In dit geval hangen de mogelijkheden grotendeels af van de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker zal gaan bepalen of één van jullie het koopcontract kan overnemen. Als dat het geval is, kan één van jullie de ander uitkopen. Hierover vertellen we later meer. Zo niet, dan is de enige overgebleven optie om het huis te verkopen. Of de hypotheek op beide namen laten staan.

Soms zijn er in het samenlevingscontract afspraken gemaakt over de woning. Als dit het geval is, dienen jullie samen deze afspraken na te komen.

De ander uitkopen

Als volgens de hypotheekverstrekker blijkt dat één van jullie de hypotheek zelf kan dragen, mag diegene de ander met zijn of haar toestemming uitkopen. Door je ex-partner uit te kopen, neem je de hypotheek zelf over. Je draagt in dit geval zelf de hypotheek, en de ander heeft geen enkele verplichting meer aan de bank of verzekering.

Bij het uitkopen van je ex-partner ga je uit van de marktwaarde van het huis. Hierop wordt de nog openstaande hypotheekschuld in mindering gebracht. Het kan - zeker in deze tijd - voorkomen dat het koophuis een overwaarde heeft. In dit geval moet je hiervan de helft aan je partner betalen. Met een beetje geluk heb je hiervoor een spaarpotje. Zo niet, kun je de bank vragen om je hypotheek te verhogen. De rente over deze verhoging is fiscaal aftrekbaar.

De uitkoopsom mag ook (deels) betaald worden door (een deel van) de inboedel aan je ex toe te wijzen.

Samenlevingscontract ontbinden en koopwoning: hoe regel je dit?

Akte van verdeling

Als jullie ervoor kiezen dat één van jullie in het huis blijft wonen, en de ander dus uitkoopt, moet er een akte van verdeling komen. In de akte van verdeling wordt zwart op wit gezet dat degene die in het huis blijft wonen, zelf verantwoordelijk is voor de hypotheekbetalingen. Na het tekenen van de akte van verdeling, is de partner die níet meer in het huis woont ook niet meer aansprakelijk.

Het opstellen van de akte van verdeling wordt door een notaris gedaan.

Mijn partner werkt niet mee

Helaas komt het nog wel eens voor dat een ex-partner niet meewerkt. Stel, jullie zetten bijvoorbeeld de woning te koop. Je ex betaalt netjes de hypotheeklasten, maar zodra de makelaar en potentiële kopers komen bezichtigen, is het huis onverzorgd en rommelig. Niet bevorderlijk voor de verkoop van jullie huis.

Wat ook kan gebeuren, is dat je ex-partner het huis niet wil verkopen, en jij wel.

In dergelijke situaties kan het voelen alsof je partner niet meewerkt. Frustrerend, want wat je het liefst wil is dat de situatie met het huis snel en goed is geregeld. In zo’n geval is het aan te raden om hulp van een mediator of advocaat in te schakelen. Zo lossen jullie het zo snel mogelijk samen op en verslechtert de relatie niet verder.

Conclusie

Als jij en je partner hebben besloten om het samenlevingscontract te verbinden, zijn er verschillende opties rondom jullie koophuis.

  • Als het huis op één van jullie namen staat, mag deze persoon in het huis blijven wonen en de ander verzoeken om het huis te verlaten.
  • Als het huis op beiden namen staat;
  • Mag één van jullie de ander uitkopen, mits de hypotheekverstrekker zegt dat deze persoon de hypotheek zelf kan dragen óf mag bijlenen om de uitkoopsom te financieren.
  • Mogen jullie het huis verkopen.
  • Mogen jullie het huis op beide namen laten staan.

Zie ook: ik wil scheiden, maar heb geen woning

Het kan voorkomen dat je partner niet meewerkt. In dit geval is het slim om zo snel mogelijk hulp in te schakelen van een advocaat of mediator, zodat de relatie niet verslechtert.

Ik heb jarenlange ervaring als scheidingsadvocaat en -mediator en wil je hier graag bij helpen. Je kunt hier vrijblijvend je verhaal kwijt, waarna we eventueel samen kunnen kijken of we het probleem op kunnen lossen met mediation.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Marion Jongens
Door

Marion Jongens

op 09 Mar 2024

Paar jaar geleden bij aankoop van de gezamenlijke woning was de rente laag, 1.1 %, nu 3,75 of hoger. Partner blijft in woning , maar wanneer zoon over een jaar nieuwe woning zoekt heeft hij veel hogere lasten. Is hier al jurisprudentie over ?

Reactie plaatsen