Hoe vraag ik een scheiding aan?
13 januari 2020 
2 min. leestijd

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Als echtscheidingsadvocaten zien we in januari altijd een piek in het aantal echtscheidingen, net als na de zomervakantie. Door de Wet herziening partneralimentatie, waardoor de partneralimentatie met ingang van 1 januari is verkort van 12 naar 5 jaar, zagen we eind vorig jaar ook een piek in het aantal aanvragen. De verwachting is dat dat aantal in januari flink toeneemt, omdat toekomstige alimentatiebetalers de aanvraag nog even hebben uitgesteld. Maar hoe vraag je eigenlijk een scheiding aan?

Scheiding aanvragen

Je vraagt een scheiding aan door een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank in de regio waar jullie wonen. Je kunt dit niet zelf doen, je hebt hier een advocaat voor nodig. Afhankelijk van je situatie dient de advocaat een eenzijdig verzoekschrift of een gemeenschappelijk verzoekschrift in.

scheiding aanvragen

Eenzijdig verzoekschrift

Als je partner niet wil scheiden, of als jullie op voet van oorlog met elkaar staan en het helemaal niet lukt om afspraken te maken over de scheiding, kan je het beste een eenzijdig verzoekschrift indienen. In een eenzijdig verzoekschrift vraag je de rechter om het huwelijk te ontbinden. De enige reden die je daarvoor moet opgeven is dat jullie huwelijk duurzaam is ontwricht.

In het verzoekschrift kan je de rechter ook vragen om beslissingen te nemen over de verdeling van jullie bezittingen en schulden, de omgangsregeling voor de kinderen en eventuele partner- en kinderalimentatie.

Bij een eenzijdig verzoekschrift hebben jij en je partner ieder een eigen advocaat. Je partner krijgt eerst de gelegenheid om een verweerschrift en eigen verzoeken in te dienen. Vervolgens wordt er een zitting gepland, waar jullie allebei de gelegenheid krijgen om jullie standpunten toe te lichten. De rechter zal dan ook onderzoeken of er nog mediation mogelijk is. Hebben jullie kinderen tussen de 12 en 18? Dan zal de rechter ook met hen willen spreken, zonder jullie erbij. Als je kind dat niet ziet zitten mag het ook een brief sturen.

Na de zitting neemt de rechter binnen een aantal weken een beslissing op jullie verzoeken.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Gaan jullie in goed overleg uit elkaar? Dan kunnen jullie een gemeenschappelijk verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Jullie kunnen dan ook samen één advocaat of advocaat-mediator in de arm nemen. Deze advocaat behartigt jullie beider belangen en kiest geen partij. Is jullie mediator geen advocaat? Dan schakelt hij of zij een advocaat in om het verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen.

Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift moeten jullie eerst samen een aantal stappen nemen om de scheiding in gang te zetten. Zo moeten jullie een echtscheidingsconvenant opstellen en daarin afspraken maken over de verdeling van de boedel, de spaartegoeden en schulden, het pensioen en alimentatie. Als jullie kinderen hebben, moeten jullie de afspraken over de kinderen vastleggen in een ouderschapsplan.

Jullie advocaat voegt deze documenten bij jullie gemeenschappelijk verzoekschrift, waarna de rechter de scheiding grotendeels schriftelijk afwikkelt. Het zal je niet verbazen dat deze procedure een stuk sneller verloopt dan de procedure bij een eenzijdig verzoekschrift. Bovendien hebben jullie bij deze procedure de mogelijkheid om zelf afspraken te maken over alle onderwerpen die bij scheiden komen kijken.

Geregistreerd partnerschap

Als jullie een geregistreerd partnerschap hebben en samen geen kinderen hebben, hoef je geen verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. Jullie mogen dan via een advocaat of notaris scheiden. Komen jullie er samen niet uit? Dan is het goed om met mediation proberen er alsnog uit te komen.

Lukt ook dat niet? Of hebben jullie kinderen? Dan moet je, net als bij een huwelijk, een verzoekschrift indienen bij de rechter.

 

Samenwonen

Zijn jullie samenwoners? Dan kunnen jullie in principe gewoon uit elkaar, er hoeft niets aangevraagd te worden. Hadden jullie een samenlevingscontract? Dan moeten jullie dit contract beëindigen en afwikkelen volgens de afspraken die in het contract staan. Hebben jullie kinderen? Dan moeten jullie ook een ouderschapsplan opstellen.

Vragen?

Wil jij de scheiding aanvragen? Of ben je benieuwd wat ik als mediator voor jullie samen kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik ben er voor je.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen