Scheiden tijdens de coronacrisis
16 maart 2020 
3 min. leestijd

Scheiden tijdens de coronacrisis

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep en beperkt ons dagelijks leven behoorlijk. Uiteraard volg ook ik de adviezen van het RIVM op, in het belang van jouw en mijn gezondheid en de gezondheid van dierbaren die kwetsbaar zijn. Om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen, maak ik dus voorlopig geen fysieke afspraken. Maar dat betekent niet dat je scheiding ook on hold hoeft te komen. En dat als je al in een scheiding zit, je niet de service van mij mag verwachten die je gewend bent!

Online spreekkamer

Zo werk ik al jaren (ook) online. Dat vind ik namelijk wel zo efficiënt. Zo kon je eerder ook al terecht in mijn online spreekkamer, maar tref je mij daar de komende weken altijd. Voor een bespreking in mijn online spreekkamer hoef je niets te downloaden of te installeren. Je klopt eenvoudigweg (online) aan, en ik geef je toegang. De online spreekkamer is besloten, de verbinding is beveiligd. Helemaal safe dus!

Voor de meeste echtscheidingen is een zitting bij de rechtbank namelijk helemaal niet nodig

Rechtbanken gesloten, toch scheiden

Hoewel de rechtbanken vanaf 17 maart grotendeels gesloten zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je voorlopig niet kunt scheiden. Voor de meeste echtscheidingen is een zitting bij de rechtbank namelijk helemaal niet nodig. Als jullie er samen uit willen én kunnen komen, wordt de scheiding schriftelijk afgehandeld, ook door de rechtbank. Dat proces kunnen we de komende weken gewoon in gang zetten.

Online scheiden

Op mijn website heb je namelijk de mogelijkheid om online te scheiden. Daarvoor hoeven wij elkaar niet te ontmoeten (nou ja, af en toe dan, in mijn online spreekkamer) en regelen jullie heel veel zelf.

scheiding aanvragen tijdens coronacrisis

Met de methode ‘Online scheiden by SARAHKÖLLER’ ben je verzekerd van een zorgvuldig en kwalitatief proces, waarbij ik je volledig op afstand en op jouw tempo door je scheiding loods. De methode bestaat uit een aantal stappen:

1 Een virtueel interview

Na de eerste (online) kennismaking starten we met een virtueel interview over jullie wensen en de keuzes die jullie moeten maken. Hierbij ontvangen jullie waar nodig steeds de nodige toelichting, tips en suggesties, zodat jullie de eerste voorlopige keuzes kunnen maken. De antwoorden die jullie mij geven worden in de concepten van het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant verwerkt.

2 Documenten controleren

Direct na dit interview ontvangen jullie van mij de gratis concepten van het ouderschapsplan en  convenant. Daarin zijn de afspraken die jullie in het virtueel interview namen al opgenomen. Het is dan aan jullie om de conceptafspraken te controleren. Uiteraard ontvangen jullie daarbij voldoende informatie en tips, zodat jullie ook echt kunnen controleren of jullie goede, duurzame oplossingen hebben gekozen, die overeenkomen met jullie normen en waarden. Ook kunnen jullie met die informatie de concepten nog wijzigen of aanscherpen.

3 Documenten uploaden

Als jullie het eens zijn over de afspraken, kunnen jullie de documenten weer uploaden in mijn beveiligde online omgeving. Pas dan geven jullie mij ook de opdracht om jullie scheiding in behandeling te nemen.

4 Documenten controleren door advocaat

Als jullie alle documenten hebben aangeleverd, controleer ik of de afspraken ook voldoen aan de wettelijke eisen. Vervolgens maak ik de stukken en het verzoekschrift tot echtscheiding op.

5 Online bespreking

Vervolgens maken we een afspraak voor een online bespreking, waarbij we de afspraken nog een keer doorlopen en de documenten ondertekenen.

6 Afhandeling bij de rechtbank

Als jullie de documenten hebben ondertekend zorg ik voor de afhandeling van de procedure bij de rechtbank. Dit duurt meestal zo’n vier weken, maar wellicht dat het in tijden van het coronavirus iets langer duurt. Zodra de rechtbank uitspraak heeft gedaan ontvangen jullie bericht van mij.

scheiden zoals je van elkaar gehouden hebt

Vragen

Je ziet, ondanks de beperkingen van het coronavirus is het toch mogelijk om je scheiding in gang te zetten. Een fijn gevoel, want als je de moeilijke beslissing om te gaan scheiden eenmaal hebt genomen, wil je natuurlijk eigenlijk snel actie ondernemen. Ik help je daar graag bij.

Heb je hier vragen over? Of wil je direct een afspraak inplannen in mijn online spreekkamer? Neem dan gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen