Vertrouwen en wantrouwen
Overgebleven vertrouwen en ontstaan wantrouwen zijn twee emoties die bij een scheiding vaak hoogtij vieren. Je vertrouwde je ex waarschijnlijk ooit voor 100%. Nu is dat vertrouwen omgeslagen naar misschien wel 100% wantrouwen. Scheiden is verwarrend, je raakt je oude situatie kwijt en moet door naar een onbekende en wellicht onzekere toekomst.
Beetje ruzie is gezond
Iedereen maakt weleens ruzie. Een ruzie ontstaat soms snel. Wanneer je erg vertrouwd bent met elkaar, zoals in een huwelijk, verlopen ruzies volgens vaste patronen. Ieder heeft zijn of haar rol hierin en ruzies gaan steeds op een vergelijkbare manier. Soms lucht ruzie enorm op en hoort het er een beetje bij in het leven.
Als je relatie verder goed is, dan is ruzie eigenlijk helemaal niet zo’n probleem. Een ruzie kan zelfs best heilzaam zijn als je op elkaar vertrouwt. En zelfs ook een prima aanleiding voor goedmaakseks achteraf.
Ruzie zonder vertrouwde basis
Het wordt een heel ander verhaal op het moment dat er binnen een relatie geen onderling vertrouwen meer is. De oorzaken van het verloren gegaan van het vertrouwen zijn divers. Het kan gaan om letterlijke ontrouw aan een ander. Maar ook om een verhouding die heel langzaamaan gewoon steeds verder uit elkaar groeide. Je weet niet meer wat je aan de ander hebt en het vertrouwen ebt ook langzaamaan weg. Heb je gelijk? Of toch helemaal niet? Twijfelen aan je gevoel voor een ander brengt ook een steeds verder groeiend wantrouwen met zich mee.
Vechtscheiding als trauma
Als je in een scheiding ligt, dan is er te weinig vertrouwen over om door middel van ruzie de lucht nog te klaren. Een ruzie lucht dan niet op, maar zorgt enkel voor nog meer wantrouwen. Negatieve vooroordelen worden over en weer door de ruzie bevestigd. Ruzie tijdens een scheiding is gevaarlijk. Het kan leiden tot een escalatie en zelfs tot onherstelbare schade. De scheiding op zich is al een trauma, een vechtscheiding vormt het tweede.
Patronen doorbreken
Hoe voorkom je ruzies als je in scheiding ligt? De patronen doorbreken is een eerste begin. Maar ook meteen het moeilijkste omdat mensen en hun hersenen nu eenmaal heel graag via vaste patronen reageren.
Wil je een vechtscheiding zoveel mogelijk voorkomen? Ga dan op zoek naar het hoe en waarom van jullie ruzies. Wat was de aanleiding? Waar ging het fout? Als je dat eenmaal weet, is het voorkomen van een soortgelijke ruzie in de toekomst makkelijker.
Op eigen houtje stoppen met ruziemaken tijdens een scheidingsproces is een zware en extra opgave. Op zoek gaan naar een deskundige met voldoende kennis van de theorie achter jullie ruzies is waarschijnlijk de beste optie voor meer lucht in jullie situatie. Voorkom een vechtscheiding en vraag informatie op bij je advocaat, gemeente of huisarts.