Page content

Transactionele Analyse

De Transactionele Analyse verklaart op welke manier je met elkaar communiceert als er ruzie is. Psychiater Eric Berne, legt uit hoe de Transactionele Analyse (ook wel T.A. genoemd) werkt.

De communicatie tussen de partners vindt plaats op een bepaald niveau. Ideaal gezien is dat het niveau van de volwassene. Vaak zie je dat de partners in scheiding met elkaar praten vanuit de positie van aangepast (opstandig) kind (de één) en kritische ouder (de ander). Deze rollen kunnen beurtelings wisselen. Dit is een veel voorkomende wijze van communicatie. Denk maar eens na. Hoe doe je het zelf. Je bent een beetje boos. Je partner heeft iets wel of niet gedaan dat niet of wel moest. Hoe bespreek je dit. Rustig als een volwassen persoon. Gedoseerd. In wensen? Of spreek je in verwijten, zoals een boze en vermoeide ouder een vervelend kind zou kunnen aanspreken. Hoe reageert je partner als hij zo wordt aangesproken? Redelijk en rustig? Hoort hij je bezwaren? Of gooit hij zijn kont tegen de krib?

Op deze manier met elkaar praten heeft weinig zin. Je praat wel maar je hoort elkaar niet. Waar kom je? Nergens. De ruzie wordt er alleen erger door.

Door je bewust te zijn van wat je doet kun je voorkomen dat je in de val stapt. Je kunt dan proberen je communicatie buiten de ruziesfeer te houden en op het niveau van twee volwassenen te voeren. Klinkt simpel niet?

    Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken