Mindfulness bij scheiding

Mindfulness bij een scheiding is een effectieve methode om te leren omgaan met pijn, stress en depressies.

Het is gebaseerd op boeddhistische principes en westerse psychologische kennis. Mindfulness is leren je bewust te worden van fysieke ervaringen, jouw gevoelens en gedachten. Daarbij is het belangrijk deze te ervaren, maar hier niet – automatisch – naar te handelen en er geen oordeel over te vellen.

Mindfulness bij een scheiding in praktijk

Bij mindfulness draait hem om te leven in het ‘nu’. Je richt je niet op wat er is geweest of komen zal, maar alleen op wat er op dit moment gebeurt. En dit ervaar je allemaal bewust.

Voorbeeld

Op dit moment zit je deze tekst te lezen. Wees je even helemaal bewust van alles rondom jou: de stoel waarop je zit, de temperatuur en de geluiden in je omgeving,… Ervaar ook heel bewust je lichaam. Wat voel je op dit moment? Hoe voelt je kleding op je huid? Ben je iets aan het eten of drinken? Hoe voelt dat in je mond? Hoe is de textuur?

Mindfulness is accepteren

Je leert om op een accepterende manier om te gaan met wat je in het leven van alledag tegenkomt. Er is zo veel dat je niet kan veranderen. Mindfulness leert je hiernaar te kijken, zonder te oordelen. Niemand is perfect: iedereen heeft problemen, fouten en klachten. Maar we ZIJN niet deze problemen, fouten en klachten.

Ook leert mindful zijn je te genieten van de (soms kleine) mooie dingen die het moment brengt. Zoals het gevoel van de zon op je huid, of een boom in prachtige herfstkleuren. Als je je bewust bent van alles om je heen en enkel in het ‘nu’ leeft, gaat er een wereld voor je open.

Voordelen

Mindfulness bij een scheiding biedt veel voordelen, wetenschappelijk onderzoek laat zien dat:

  • Het stressverlagend werkt, mensen die mindful leven kunnen beter omgaan met stressvolle situaties.
  • Het zorgt voor een beter concentratievermogen en daardoor een verhoogde prestatie.
  • Je zelfbeeld en je beeld van de omgeving positiever worden.
  • Mensen die bezig zijn met mindfulness minder slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens ervaren.
  • Je leert de mooie, kleine dingen van het leven sneller te zien en ervan te genieten.

Simpele oefeningen

Je hoeft geen uren per dag te mediteren om mindful te worden. Er zijn ook hele makkelijke oefeningen die veel effect hebben.

Bewust ademen

Een oefening die je overal kunt doen en die kan helpen om door stressvolle situaties te komen, is bewust ademen. Let hierbij op je ademhaling, zonder hem te veranderen. Adem je heel snel? Wees je hier dan van bewust, maar ga je ademhaling niet geforceerd vertragen. Probeer gedachten die voorbijkomen te negeren. Maar ook hier geldt: niet forceren. Aanvaard dat ze er zijn, maar doe er verder niets mee.

Ervaar je omgeving

Voor deze oefening sluit je jouw ogen en ga je heel bewust alle prikkels af die bij je binnenkomen: geluiden, geuren en gevoelens. Ook hierbij is het belangrijk dat je ervaart zonder te oordelen. Voorbeeld: je hoort het tikken van een klok. Luister ernaar, maar vraag je verder niet af of je dit geluid prettig vindt of niet.

Mindful wandelen

Wandelen is altijd een gezonde bezigheid, maar je kunt er ook heel makkelijk een mindfulness ervaring van maken. Wees je tijdens het wandelen helemaal bewust van je omgeving: wat hoor, ruik en voel je? Maar let ook op je lichaam. Hoe voelt je lichaam tijdens het wandelen?

Eckhart Tolle

Eckhart Tolle, schrijver van ‘de kracht van het NU’ stelt dat er geen problemen kunnen bestaan als je in het NU leeft. Iets wat is geweest, is geweest en is NU dus geen probleem. Zorgen over iets wat in de toekomst moet gebeuren, kan niet als je NU leeft. Je bent immers met je volle aandacht bij het hier en nu. Wie dan leeft dan zorgt. Als je NU een situatie ervaart waar je niet gelukkig van wordt, dan kun je drie dingen doen. Problemen kunnen dan niet bestaan.

  • Je doet er iets aan (nu).
  • Je accepteert dat het is zoals het is (nu).
  • Je onttrekt je aan de situatie (en wel nu).
Reactie plaatsen