Page content

Hypotheekrenteaftrek tweejaarstermijn

De hypotheekrenteaftrek tweejaarstermijn is een voorziening voor mensen die door een scheiding dubbele woonlasten hebben. Volgens de wet is alleen de hypotheekrente van de eigen woning die je bewoont aftrekbaar. Als je de woning verlaat terwijl je hiervoor nog de hypotheekrente betaalt maar je echtgeno(o)t(e) bewoont de woning, mag je de hypotheekrente dan nog aftrekken? Ja, dat mag nog voor een periode van 2 jaar. En mag je dan de volledige hypotheekrente aftrekken? Nee, dat mag niet. Je mag alleen jouw helft van de hypotheekrente aftrekken. De andere helft wordt als een schuld van je ex-partner gezien. Als je dit deel van de hypotheekrente betaalt kan je dit niet als eigen woningschuld aftrekken. Wel eventueel als partneralimentatie.

En als je zelf in het huis woont en de hypotheekrente betaalt, mag je dan het volledige bedrag aftrekken? Nee, dan geldt hetzelfde. Je mag de helft aftrekken als hypotheekrente en eventueel de andere helft als partneralimentatie. Als je voor de ander betaalde hypotheekrente aftrekt als partneralimentatie moet je dat wel goed met elkaar afspreken.

Na twee jaar mag je als vertrekker de (helft van de) rente van de hypotheek niet meer aftrekken.

Het is verstandig in onderling overleg, eventueel onder begeleiding van een belastingadviseur aangifte te doen. Dit is zeker het geval zolang er een gemeenschappelijk woning en hypotheek is.

    Scheiden en uit elkaar gaan, wat komt er bij kijken en hoe regel je de zaken