Als je besluit te gaan scheiden en jullie hebben samen een koopwoning, dan heeft de scheiding ook gevolgen voor de belastingaangifte. De hypotheekrente is niet meer volledig aftrekbaar of moet onder een andere noemer afgetrokken worden.
Dubbele woonlasten
Bij een scheiding verlaat vaak een van de partners het huis. Het lijkt dan voor de hand te liggen dat de vertrekkende partner geen gebruik meer mag maken van de hypotheekrenteaftrek. Toch klopt dat niet helemaal. Volgens de wet is alleen de hypotheekrente van de woning die je bewoont aftrekbaar. Maar wat nu als je nog een koopwoning deelt met je (ex-)partner en je bent al in een nieuwe woning gaan wonen? Ook dan is er gelukkig een regeling in de wet vastgelegd. Deze regeling is de zogenoemde tweejaarstermijn. Gedurende twee jaar kun je een deel van de hypotheekrente blijven aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Hierna kun je als vertrekkende partner geen hypotheekrente meer voor de echtelijke woning aftrekken. Ook niet als je toch nog financieel bijdraagt aan de hypotheek.
Verdeling van de hypotheekrenteaftrek bij vertrek
Zodra je uit de woning vertrokken bent, gaat de periode van twee jaar lopen. De hypotheekschuld wordt eerlijk over de twee partners verdeeld, dus beiden hebben een schuld van 50% van de hoofdsom. Dat betekent automatisch ook dat er maximaal 50% aan hypotheekrente kan worden afgetrokken. Ook als jij de volledige woonlasten blijft betalen, mag je nog steeds niet alle hypotheekrente als zodanig aftrekken. Je geeft bij de inkomstenbelasting dan het ene deel van de hypotheekrente op als hypotheekrenteaftrek en het andere deel als partneralimentatie.
Je blijft in de woning wonen
Ben je zelf de achterblijvende partner? Ook dan mag je niet de volledige hypotheekrente voor de inkomstenbelasting aftrekken. Net als wanneer je de woning zou hebben verlaten, mag je alleen jouw deel voor de hypotheekrente aftrekken. Het meerdere geef je op als partneralimentatie. Zorg wel dat je de afspraken over het aftrekken van de hypotheekrente als partneralimentatie goed met elkaar afstemt, zodat jullie beiden niet te veel of te weinig aftrekken.
Roep de hulp in van een belastingadviseur
Een belastingadviseur kan jullie helpen om de belastingaangifte volgens de regels in te vullen en alle zaken rondom de aftrek van de hypotheekrente goed te regelen. Door de hulp van een professional in te schakelen en jullie aangiftes op elkaar af te stemmen, voorkom je dat er later problemen ontstaan met de Belastingdienst en je bedragen moet terugbetalen.