Advocaatkosten

Advocaatkosten

Wat zijn advocaatkosten precies?

Als je in de rechtbank wordt bijgestaan door een advocaat, dan kost dat uiteraard geld. Een deel daarvan zijn de zogenaamde advocaatkosten. Advocaatkosten zijn de kosten die je als cliënt specifiek maakt voor je advocaat. De hoogte van de kosten voor een advocaat hangen af van de advocaat die je kiest en de gage die hij rekent. Een ervaren, gespecialiseerde advocaat zal in de regel een hoger uurtarief hebben dan een advocaat-stagiair.

De advocaatkosten zijn te onderscheiden van griffierechten. Dat zijn namelijk de kosten van de rechtbank.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Wanneer je inkomen of vermogen onder een bepaalde grens ligt, dan kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat noemen we ook wel een toevoeging. Als de Raad van Rechtsbijstand een toevoeging verstrekt, hoef jij alleen nog een eigen bijdrage te voldoen aan de advocaat. Dat is een eenmalig bedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van je inkomen. De overige kosten worden dan door de Staat betaald. De toevoeging kan je advocaat of mediator voor je aanvragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand (www.rvr.org).

Niet iedere advocaat werkt overigens op basis van toevoeging. Dat geldt ook voor mij, met uitzondering van mediation. Dat betekent niet dat ik me niet voor je wil inzetten. Ik verwijs je graag door naar een andere specialist aangesloten bij de vFAS.

Toevoegingen: soms moeizaam

De overheid bezuinigt op de gefinancierde rechtsbijstand en er zit een limiet aan het bedrag dat een advocaat mag verdienen aan het bijstaan van cliënten op basis van toevoeging. Steeds vaker zorgt dat ervoor dat een advocaat aan een zaak veel meer tijd moet besteden dan die ervoor staat. Meerdere zaken zijn daardoor inmiddels niet meer rendabel, wat inhoudt dat de advocaat die zaken in feite voor eigen rekening doet (dus eigenlijk: pro deo). Daardoor verlopen zaken op basis van toevoeging tegenwoordig helaas soms moeizaam.

Reactie plaatsen