Je kan straks gewoon nog zonder huwelijksvoorwaarden trouwen
18 februari 2016 
in Trouwen
1 min. leestijd

Je kan straks gewoon nog zonder huwelijksvoorwaarden trouwen

“Trouwen voortaan standaard onder huwelijksvoorwaarden”, luidde gisteren de kop van NU.nl. Dat klopt niet helemaal (of eigenlijk helemaal niet :-)). Een vorm van gemeenschap van goederen blijft de standaard als het aan de indieners van het wetsvoorstel ligt dat op 17 februari 2016 in de tweede kamer werd behandeld. Nu is er automatisch een algehele gemeenschap van goederen als je van tevoren niets regelt (huwelijksvoorwaarden).

Beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard

Straks bestaat er een beperkte gemeenschap van goederen als je geen huwelijksvoorwaarden laat opstellen. Beperkt omdat bij het ja-woord niet meer het hele vermogen gemeenschappelijk wordt maar alleen een deel daarvan. Het voorhuwelijkse vermogen blijft voortaan privé net zo als schenkingen en erfenissen. Alleen hetgeen je samen tijdens het huwelijk opbouwt wordt gemeenschappelijk.

Kies bewust, voorkom gedoe en onduidelijkheid achteraf

Als je niet wilt hoef je nog steeds geen huwelijksvoorwaarden te laten maken. Het is wel verstandig om voor het huwelijk na te denken over de financiële gevolgen. Over hoe het tijdens je huwelijk zal zijn en erna, bijvoorbeeld in geval van een scheiding.  Veel leed en ongenoegen kan worden voorkomen als de regelingen hierover voor iedereen helder zijn. Kies bewust en laat het niet afhangen van de min of meer toevallige wet of regelgeving op het moment van trouwen.

Trouwen, alles wat je zou moeten weten over op huwelijksvoorwaarden trouwen

Op huwelijksvoorwaarden trouwen, in (beperkte) gemeenschap van goederen trouwen. En waar zeg eigenlijk allemaal ja tegen behalve dan dat je wel graag de rest van je leven met je partner zou willen doorbrengen? Lees er alles over in mijn e-book Trouwen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen