Trouwen
Sarah Köller
Trouwen
10/02/2014
1 min
0

Huwelijk van de toekomst

10/02/2014
1 min
0

Er is de laatste tijd veel te doen over het huwelijk. Is het huwelijk niet iets ouderwets aan het worden? Een op de drie strandt. Hoe houdbaar is het huwelijk in dit licht? Een huwelijk is in oorsprong toch bedoeld voor goede en slechte tijden en tot de dood je scheidt.

Gemeenschap van goederen

Het in opdracht de vFAS (de specialistenvereniging voor familieadvocaten) door TNS NIPO uitgevoerde onderzoek geeft een bijzonder inzicht in de kijk van hedendaagse jongeren op het huwelijk. Zo blijkt dat 61% van de jongeren later wil trouwen. Hiervan wil 43% in gemeenschap van goederen trouwen. Het huwelijk als instituut houdt vooralsnog stand. Verrassend is het percentage jongeren dat in gemeenschap van goederen wil trouwen.

Op dit moment houdt dit in dat alle schulden en alle bezittingen (behalve schenkingen en erfenissen die met een uitsluitingsclausule zijn verkregen en een paar andere kleine uitzonderingen) gemeenschappelijk worden. Ook als je niet van de schulden wist. Bij een scheiding heb ik nog nooit iemand horen zeggen het redelijk te vinden te moeten opdraaien voor de oude schulden van de ander. Ook een gelijke verdeling van vermogen dat niet samen is opgebouwd of dat uit een erfenis zonder testament is verkregen valt, voor één van de twee meestal zwaar. Bij een scheiding blijkt dat stellen vaak niet goed weten wat de gemeenschap van goederen inhoudt en dat hierover van te voren niet goed is nagedacht. Ach dat zien we dan wel, of wij gaan toch niet scheiden. Ja, er rust een taboe op het regelen van deze zaken voor het huwelijk. Later kan je altijd nog op de blaren zitten.

Beperkte gemeenschap van goederen

De opvatting over de huwelijksgemeenschap is het laatste decennium veranderd. Alles delen, ook schulden en bezittingen van voor het huwelijk of de erfenis die zonder uitsluitingsclausule is ontvangen, is niet meer gewenst. Nederland liep wat de huwelijksgemeenschap ‘met alles erin’ betreft, in Europa uit de pas. Wij zijn het enige Europese land met zo’n systeem. De meeste andere landen kennen een beperkte gemeenschap. En wij vast binnenkort ook. Op 11 juli 2014 is een nieuw wetsvoorstel ingediend om de wettelijke gemeenschap van goederen te beperken. Een beperkte gemeenschap van goederen wordt de nieuwe standaard van het huwelijksvermogensrecht. Enkel hetgeen beide echtelieden tijdens het huwelijk hebben opgebouwd valt standaard in de gemeenschap. Het voorhuwelijkse vermogen en alle giften en erfenissen blijven voortaan privévermogen. De verwachting is dat dit wetsvoorstel zal worden aangenomen.

privévermogen

Dit zal het werk van ons familieadvocaten weer iets makkelijker maken. Tenminste, als de echtelieden er dan wel aan denken om af te spreken wat er gebeurt als een door de één ontvangen erfenis door hen samen wordt opgemaakt. Nu kan het dan heel goed zijn dat bij een scheiding de helft van de erfenis moet worden terugbetaald aan diegene die de erfenis ontving. De erfenis was immers privévermogen…

Reacties
Categorieën