Beperkte gemeenschap van goederen: wat is het en hoe werkt het?
08 december 2022 
3 min. leestijd

Beperkte gemeenschap van goederen: wat is het en hoe werkt het?

Sinds 1 januari 2018 zijn de mogelijkheden rondom trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap verandert. Je kunt namelijk niet meer alleen kiezen voor huwelijkse voorwaarden of volledige gemeenschap van goederen, maar ook voor beperkte gemeenschap van goederen.

Ik kan me voorstellen dat je hier vragen over hebt, daarom zet ik hieronder alles graag voor je op een rijtje. Mocht je iets lezen wat je verder zou willen bespreken, neem dan gerust contact met me op.

Wat is beperkte gemeenschap van goederen?

De optie beperkte gemeenschap van goederen geldt bij zowel een huwelijk als een geregistreerd partnerschap. Het betekent dat niet alles van jullie samen is. Het is niet alleen nieuw, maar tegenwoordig ook standaard. Ga je niet naar de notaris, dan wordt je huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch in beperkte gemeenschap van goederen gesloten.

Wil je in volledige gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden aan elkaar verbonden worden, dan moet je naar de notaris om dit te laten vastleggen. Voorheen was het zo dat je je huwelijk of geregistreerd partnerschap standaard in volledige gemeenschap van goederen aanging en alleen naar de notaris moest als je voor huwelijkse voorwaarden wilde kiezen.

Wat valt er onder beperkte gemeenschap van goederen?

De 'beperking' zit er vooral in dat het eigen vermogen dat je voor de trouwdatum hebt opgebouwd en erfenissen en schenkingen niet gemeenschappelijk zijn. Dat betekent dat:

  • Bezittingen en schulden die voor de trouwdatum alleen van jou waren, alleen van jou blijven;
  • Bezittingen en schulden die voor de trouwdatum van jullie samen waren of die jullie na de trouwdatum samen opbouwen van jullie allebei zijn;
  • Erfenissen en schenking altijd buiten de beperkte gemeenschap van goederen vallen en dus zowel voor als na de trouwdatum aan één persoon toebehoren;
  • Een eigen onderneming valt ook onder beperkte gemeenschap van goederen als je deze start na je trouwdatum. Bestond de onderneming daarvoor al, dan blijft deze eigendom van één persoon.

Wat valt er onder beperkte gemeenschap van goederen?

Let op: regel deze zaken goed

Beperkte gemeenschap van goederen betekent ook dat wanneer jullie wegen scheiden, ieder recht heeft op al zijn of haar persoonlijke bezittingen en schulden. Gezamenlijke bezittingen en schulden die onder beperkte gemeenschap van goederen vallen worden 50/50 tussen jullie verdeeld. Als je uit elkaar gaat moet je kunnen bewijzen dat bezittingen die buiten beperkte gemeenschap van goederen vallen, van jou persoonlijk zijn.

Het is daarom belangrijk om goed bij te houden welke bezittingen van wie zijn en dit te kunnen aantonen via bijvoorbeeld een factuur of kassabon. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen en bijbehorende documenten. Als je niet kunt bewijzen dat iets van jou alleen is, gaat alsnog de helft naar je ex-partner. Daarnaast is het zo dat als je niets regelt, gezamenlijke bezittingen zoals een huis 50/50 verdeeld worden zodra jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Je wordt dan allebei voor de helft eigenaar, ook als je dit bij de aankoop anders had afgesproken. Als je de verdeling bijvoorbeeld 60/40 wil houden, moet je dit laten vastleggen bij een notaris.

Wat is het verschil met volledige gemeenschap van goederen?

Als je een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaat onder volledige gemeenschap van goederen, zijn alle bezittingen, schulden, erfenissen en schenkingen gezamenlijk. In tegenstelling tot beperkte gemeenschap van goederen maakt het hierbij niet uit of het er voor de trouwdatum al was of dat je het daarna hebt opgebouwd. Ga je uit elkaar, dan wordt alles door de helft gedeeld.

Een uitzondering geldt als er in een testament of schenkingsakte een uitsluitingsclausule is opgenomen die zegt dat de erfenis of schenking voor jou persoonlijk is. Onder volledige gemeenschap van goederen valt ook een eigen onderneming. Sinds 1 januari 2018 kun je naast de nieuwe optie beperkte gemeenschap van goederen dus ook nog steeds kiezen voor volledige gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden.

Het verschilt nu alleen welke optie standaard is en voor welke je naar een notaris moet. In beperkte gemeenschap van goederen is niet meer alles automatisch gezamenlijk. Bezittingen en schulden die je voor de trouwdatum al had, blijven van jou alleen. Erfenissen en schenkingen zijn altijd persoonlijk.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen