“Trouwen voortaan standaard onder huwelijksvoorwaarden”, luidde gisteren de kop van NU.nl. Dat klopt niet helemaal (of eigenlijk helemaal niet :-)). Een vorm van gemeenschap van goederen blijft de standaard als het aan de indieners van het wetsvoorstel ligt dat op 17 februari 2016 in de tweede kamer werd behandeld. Nu is er automatisch een algehele gemeenschap van goederen als je van tevoren niets regelt (huwelijksvoorwaarden).
Beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard
Straks bestaat er een beperkte gemeenschap van goederen als je geen huwelijksvoorwaarden laat opstellen. Beperkt omdat bij het ja-woord niet meer het hele vermogen gemeenschappelijk wordt maar alleen een deel daarvan. Het voorhuwelijkse vermogen blijft voortaan privé net zo als schenkingen en erfenissen. Alleen hetgeen je samen tijdens het huwelijk opbouwt wordt gemeenschappelijk.
Kies bewust, voorkom gedoe en onduidelijkheid achteraf
Als je niet wilt hoef je nog steeds geen huwelijksvoorwaarden te laten maken. Het is wel verstandig om voor het huwelijk na te denken over de financiële gevolgen. Over hoe het tijdens je huwelijk zal zijn en erna, bijvoorbeeld in geval van een scheiding. Veel leed en ongenoegen kan worden voorkomen als de regelingen hierover voor iedereen helder zijn. Kies bewust en laat het niet afhangen van de min of meer toevallige wet of regelgeving op het moment van trouwen.
Trouwen, alles wat je zou moeten weten over op huwelijksvoorwaarden trouwen
Op huwelijksvoorwaarden trouwen, in (beperkte) gemeenschap van goederen trouwen. En waar zeg eigenlijk allemaal ja tegen behalve dan dat je wel graag de rest van je leven met je partner zou willen doorbrengen? Lees er alles over in mijn e-book Trouwen.