Hoe help je vrienden die gaan scheiden?
23 augustus 2019 
3 min. leestijd

Hoe help je vrienden die gaan scheiden?

Je zag het natuurlijk al wel even aankomen. Voelde de spanning. Hoorde de verhalen aan. Paste op de kinderen tijdens datenight, een weekendje weg of als ze naar de relatietherapeut gingen. En je had steeds al zo’n voorgevoel: dat komt niet meer goed. Nu is het zover, je vrienden hebben tijdens de vakantie de knoop doorgehakt. Ze gaan scheiden. Hoe help je hen – en jezelf – het beste door deze vervelende periode heen?

Luisteren, luisteren, luisteren

Een scheiding is ontzettend heftig en gaat met heel veel emoties gepaard: woede, verbijstering, teleurstelling en schuldgevoel. Die emoties moeten ergens een uitweg vinden. En nu je vrienden minder met elkaar kunnen praten zijn ze aangewezen op mensen zoals jij. Laat hen dus hun verhaal doen, elke keer opnieuw. Hadden jullie het al een paar keer over dat ene voorval gehad en beginnen ze weer over? Dan krijgen ze het waarschijnlijk niet goed verwerkt. Dat is niet erg, het komt vanzelf. Zit er ook na verloop van tijd geen verbetering in? Wees dan niet bang voor te stellen om professionele hulp te zoeken.

Het is wel belangrijk om bij al dat luisteren jezelf niet uit het oog te verliezen. Zeker als je met allebei bevriend bent en ze allebei een beroep op je doen kan het voor jou heel belastend worden. Je mag dan ook je grenzen aangeven. Bijvoorbeeld door voor te stellen een gedeelte van de avond niet over de scheiding te praten. Of door de telefoon een keer niet op te nemen. Je kunt er niet altijd voor ze zijn en ook niet alles voor ze oplossen.

Laat je mening thuis en oordeel niet over vrienden die gaan scheiden

Je hebt misschien best wel zo je gedachten of gevoelens bij deze breuk. Vond je vrienden eigenlijk helemaal niet bij elkaar passen. Of je vond de toekomstige ex van je vriend of vriendin toch al onbetrouwbaar. Houd je mening dan voor je. Misschien komen ze ineens weer bij elkaar. En als er kinderen zijn zullen ze sowieso met elkaar moeten blijven dealen. Het helpt dan niet als jij helpt de ander te demoniseren.

Doen je vrienden allebei een beroep op je? Wil je er ook graag voor allebei zijn en met allebei bevriend blijven? Blijf dan helemaal zo neutraal mogelijk. Kies geen kant en laat je daar ook niet toe dwingen. Je kunt dat ook bespreekbaar maken door bij hen aan te geven dat je met allebei bevriend wilt blijven en dus niet wilt kiezen.

Ook niet als het echtscheidingsconvenant op papier staat

Hebben je vrienden bij de mediator of met hun advocaten afspraken over de scheiding gemaakt? Probeer ook dan niet te snel te oordelen. Misschien zou jij die afspraken nooit maken, of denk je dat het beter zou zijn om het anders te doen: houd je oordeel voor je. Als ze erover nagedacht hebben en het voor hen goed voelt, moeten ze het zo doen.

Stel de kinderen centraal

Misschien is het voor je vrienden moeilijk om uit hun emoties te komen. Uit die kwaadheid of het verdriet. Dat is op zich niet erg, behalve als je ziet dat ze de kinderen daarbij uit het oog verliezen en de kinderen daaronder lijden. Hoor je dat je vriend of vriendin kwaad over de ander spreekt waar de kinderen bij zijn? Of merk je dat de kinderen de neiging krijgen om partij te kiezen? Of twijfelen aan te geven wat zij zelf zouden willen, bijvoorbeeld omdat papa of mama steeds maar zo verdrietig is? Wees dan streng, vertel wat je ziet gebeuren en wijs je vrienden erop dat zij nooit de belangen van hun kinderen uit het oog mogen verliezen.

Overleg over feestjes en verjaardagen

De kans is groot dat je vrienden (zeker de eerste tijd) niet meer samen op jullie feestjes en verjaardagen willen komen. Begrijpelijk. Overleg dan van tevoren wat ze willen en laat ze zelf besluiten wat ze fijn vinden.

Zorg voor afleiding

vrienden helpen die gaan scheiden

Voor je vrienden is de scheiding allesoverheersend. Zeker in het begin. Ze kunnen aan niets anders denken en over niets anders praten. Toch kan het goed zijn om zo nu en dan de scheiding de scheiding te laten en voor afleiding te zorgen. Bijvoorbeeld door iets leuks te gaan doen. Het liefst iets actiefs. Je vrienden ervaren na een leuke dag, middag of avond dat het leven ook gewoon doorgaat. Dat geeft ze nieuwe (positieve) energie. En jou ook!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen