7 tips over mindful scheiden in Happi.Kidz
20 april 2018 
3 min. leestijd

7 tips over mindful scheiden in Happi.Kidz

Happi.kidz is een tijdschrift voor ouders, van de makers van Happinez. Deze special verschijnt sinds 2011 en is volgens de makers ‘een positief magazine voor ouders over hoe kinderen onze wereld verrijken en verdiepen’.  Met Happi.kidz wil Happinez de positieve en mooie dingen van het opvoeden belichten. In de special van 2018, die eind maart verscheen, vind je een artikel over mindful scheiden. In dit artikel kom ik ook aan het woord.

Happi.Kidz 2018, mindful scheiden

In ‘Mindful scheiden, 7x houvast in woelige tijden’ schenkt Happi.kidz aandacht aan de roerige tijd die een scheiding nu eenmaal is. In deze tijd, waarin je het zelf al zo moeilijk hebt, kan het extra moeilijk zijn om je kinderen de aandacht te geven die zij op dat moment nodig hebben. Dit artikel geeft hiervoor verschillende tips. Die tips komen niet alleen van mij, maar ook van Marsha Pinedo, kindertherapeute en oprichter van Villa Pinedo en Nelly Snels, van het Expertisecentrum Kind en Scheiding (KIES). Ik vat de tips graag voor je samen:

# 1 Blijf als ouders ‘wij’

De eerste tip is een belangrijke, die je elders op deze site ook tegenkomt: blijf, ook nu je geen partners meer bent, wel samen de ouders van je kind. Dat betekent dat jullie belangrijke gesprekken het liefst samen voeren, en ook samen voorbereiden. Het is ook goed als jullie het blijven hebben over ‘wij’ als het over onderwerpen gaat die jullie kinderen aangaan (‘Wij hebben erover nagedacht, en wij vinden…’). Hoe moeilijk dat (zeker in het begin) ook kan zijn.

blijf papa en mama Happi.Kidz

# 2 Oefen in mindfulness

Als je gaat scheiden zit je hoofd overvol. Niet alleen met zorgen, maar ook met alle dingen die je nog moet regelen. Echte en volledige aandacht voor je kinderen (en het nu) schiet er dan wel eens bij in. Mindfulness kan je daarbij helpen. Je leest daar meer over in het artikel, maar ook in mijn gratis e-book Scheiden.

# 3 Blijf uitleggen

Tijdens een scheiding staat niet alleen jouw wereld plotseling op zijn kop, maar ook de wereld van je kinderen. Als je daarbij niet genoeg uitlegt wat er aan de hand is, of staat te gebeuren, halen je kinderen zich van alles in hun hoofd. Geef dus waar mogelijk aan wat er gaat veranderen. Zeg het ook als jullie dat zelf nog niet zo goed weten. Beloof ze dan dat jullie het met ze bespreken zodra jullie wel meer weten. En neem de behoefte van jullie kinderen mee in jullie plannen.

# 4 Huil ergens anders uit

Kinderen, hoe klein ze ook zijn, voelen zich verantwoordelijk voor het geluk van hun ouders. Dat is natuurlijk gedrag, maar wees er daarom wel alert op dat je ze niet te veel belast met jouw emoties. De kinderen mogen best zien dat je boos of verdrietig bent, maar zorg ervoor dat ergens anders uithuilt. Geef ook aan de kinderen aan dat je mensen in je omgeving hebt die jou daarbij helpen, zodat ze begrijpen dat zij niet degene zijn voor jou moeten zorgen.

# 5 Zie je ex als de andere ouder van je kinderen

In het begin kan het moeilijk zijn om ontspannen om te gaan met je ex, of tegen je kinderen iets aardigs over je ex te zeggen. Zeker als er voor of tijdens de scheiding vervelende dingen zijn voorgevallen. Bedenk dat het voor je kinderen erg vervelend is als ze niet durven laten merken dat ze het bij je ex ook leuk hebben (gehad). Je ex is namelijk nog steeds die andere ouder van je kinderen, die net zoveel van ze houdt als jij en die voor je kinderen erg belangrijk is. Probeer in hun bijzijn dus over je trots, teleurstelling en boosheid heen te stappen.

papa en mama allebei lief HappiKidz

# 6 Doe iets leuks met je kinderen

Het kan zowel jou als je kinderen erg helpen als je af en toe uit de regelmodus stapt en gewoon samen iets leuks of iets geks gaat doen. Of iets met ze doet dat ze altijd al wilden doen. Je hoeft niet alle leuke dingen uit te stellen tot de scheiding is afgerond.

# 7 Wees niet te hard voor jezelf

Je scheiding is een roerige periode. Daarin wil je voor je kinderen vast een goed voorbeeld zijn en rust en vastberadenheid uitstralen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Jij zit ook wel eens bij de pakken neer of hebt (te) weinig oog voor de behoeften van je kinderen. Of je maakt een keer ruzie waar de kinderen bij zijn, ondanks dat je je nog zo had voorgenomen dat niet te doen. Wees dan niet te hard voor jezelf. Ben je gevallen? Sta weer op en vertrouw erop dat er nieuwe kansen komen om het beter te doen.

er komen altijd kansen Happikidz

Nu te koop

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het artikel? De Happi-Kidz ligt nu overal in de winkels.

Of is via de site van Happinez online te bestellen

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen