Kerst na je scheiding, met deze 4 tips houd je het leuk
14 december 2018 
3 min. leestijd

Kerst na je scheiding, met deze 4 tips houd je het leuk

De feestdagen staan weer voor de deur. Kerst en oud & nieuw. De kinderen krijgen vakantie. Tijd voor tijd met je familie. Onder de kerstboom. Gezellig… Of toch niet? Als je (pas) gescheiden bent kan je als een berg opzien tegen de komende weken, zelfs als je normaal gesproken een echte kerstliefhebber bent. Met deze 4 tips kom je de feestdagen zo goed mogelijk door.

Scheiden 2019

#1 Begin op tijd met plannen

De planning met de feestdagen is altijd een gedoe, ook als je niet gescheiden bent. Er is zoveel om rekening mee te houden: familie, vrienden, schoonfamilie, schoonfamilie van de schoonfamilie. Wanneer en waar gaan we het vieren? Wat gaan we doen? Eten? Geven? Aantrekken?

Als je gescheiden bent wordt deze puzzel nog ingewikkelder. Helemaal als er ook nog nieuwe partners, nieuwe kinderen en nieuwe schoonfamilies in het spel zijn.

Begin dus op tijd met plannen. Sommige mensen leggen de afspraken over de feestdagen al vast in het ouderschapsplan. Daar staat dan bijvoorbeeld in dat de kinderen in even jaren met kerst bij de ene ouder zijn en met oud & nieuw bij de andere. In oneven jaren is het dan andersom. Maar ook als je dat niet hebt gedaan is het belangrijk om op tijd heldere afspraken te maken én deze duidelijk vast te leggen, bijvoorbeeld in een e-mail.

Probeer je vervolgens ook zo veel mogelijk aan de afspraken te houden. Je ex-partner stemt zijn of haar plannen tenslotte ook af op die afspraken. Als je dan kort van tevoren de plannen wilt wijzigen omdat dat jou (of je familie of nieuwe schoonfamilie) goed uitkomt, kan dat voor veel stress en irritatie zorgen, waar ook de kinderen last van kunnen krijgen.

#2 Ontzie de kinderen… en jezelf

Jij en de kinderen hebben een moeilijke tijd achter de rug, of zitten daar nog middenin. Er is veel in jullie levens veranderd. De kinderen zitten er daarom misschien  helemaal niet op te wachten om in de kerstvakantie van hot naar her te rijden, om maar zoveel mogelijk familie te zien. En misschien heb je daar dit jaar zelf ook wel helemaal geen zin in. Overleg dus regelmatig met de kinderen wat zij willen en stem de plannen daarop af. Hebben jullie even geen zin? Geniet dan vooral van elkaar en durf nee te zeggen tegen nog een uitnodiging. Je familie en vrienden zullen dat best begrijpen. Je kunt niet iedereen pleasen.

Nu even niet

#3 Leef de kerstgedachte: vrede op aarde

Misschien is het goed om deze tijd van bezinning en goede voornemens te gebruiken om te werken aan de kerstgedachte: vrede op aarde. Er is namelijk geen mooier kerstcadeau voor jullie kinderen dan dat jullie (weer) normaal met elkaar kunnen communiceren. Doe daar dus je best voor. Probeer begrip te hebben en te tonen voor je ex-partner. En gun je kinderen ook echt een leuke tijd met je ex, zelfs als dat betekent dat jij ze tijdens kerst of oud & nieuw moet missen.

Misschien lukt het zelfs wel om deze kerstvakantie weer eens een momentje bij elkaar te zijn, zonder spanning? Al is het maar even. Voor een kerstontbijtje bijvoorbeeld, of een kerstlunch of borrel buiten de deur? Als het nog ongemakkelijk is tussen jullie en het dus niet zo goed lukt om over koetjes en kalfjes te praten, kunnen jullie misschien met z’n allen naar een kerstfilm. Je zult zien dat de kinderen dat echt waarderen (zie ook deze prachtige reclame van vorig jaar). Het legt bovendien een mooie basis voor een nieuw begin in 2019.

#4 Geniet van de tijd voor jezelf

De kans is groot dat je de komende weken je kinderen zult moeten missen, omdat ze bij je ex-partner zijn. Ga dan niet zitten kniezen, want dan wordt het gemis alleen maar groter. Probeer van die vrije tijd te genieten. Doe vooral wat je het liefste doet. Ga eropuit. Maak een lange strandwandeling. Ga sporten, shoppen, naar de film of de bloemetjes buiten zetten met je vrienden. Heb je daar allemaal geen zin in? Dan niet. Je kunt je ook heerlijk onder een dekentje verstoppen met een lekker hapje en goed boek, of de nieuwste Netflix-aanwinsten. Alles waar jij je goed bij voelt!

Succes, maak er wat van

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Ik wens je mooie feestdagen toe, waarbij je geniet van de dingen die er wel zijn en de liefde die je toekomt. Van je kinderen, familie en vrienden.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen