Hoe ga je om met de feestdagen na een echtscheiding met kinderen?
08 juli 2023 
3 min. leestijd

Hoe ga je om met de feestdagen na een echtscheiding met kinderen?

Ga je scheiden en hebben jullie samen kinderen? Dan is het belangrijk dat er een omgangsregeling of een co-ouderschapsplan opgesteld wordt. Hierin wordt vastgelegd hoe de zorgtaken verdeeld worden, bij wie de kinderen verblijven en hoe de feestdagen verdeeld worden. Dit heet de feestdagenregeling. In het ouderschapsplan wordt vastgelegd wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. In de praktijk blijkt vaak dat zo’n verdeling best lastig kan zijn. 

In dit blog laat ik je zien hoe je de verdeling van de kinderen op een zo eerlijke manier kunt regelen.

Welke feestdagen en vakanties zijn er te verdelen?

Er zijn een aantal officiële feestdagen in Nederland wanneer de kinderen vrij zijn van school. Werk je op kantoor, dan ben je op deze dagen zelf ook vaak vrij. Over het algemeen dien je rekening te houden met onderstaande feestdagen en vakanties:

  • Nieuwjaarsdag;
  • Goede vrijdag;
  • Pasen;
  • Koningsdag op 27 april;
  • Bevrijdingsdag op 5 mei;
  • Moederdag;
  • Vaderdag;
  • Hemelvaartsdag;
  • Pinksteren;
  • Sinterklaas op 5 december;
  • Kerstmis op 25 en 26 december;
  • Zomervakantie;
  • Herfstvakantie;
  • Voorjaarsvakantie;
  • Kerstvakantie.

Verdeling feestdagen

Het kan erg gevoelig liggen om de feestdagen te verdelen, maar gelukkig zijn de meeste feestdagen verdeeld over twee dagen. De kinderen kunnen dan een feestdag bij de ene ouder en een feestdag bij de andere ouder vieren. Er zijn ouders die ervoor kiezen om de kinderen allebei de feestdagen door te laten brengen volgens de normale verblijfsregeling. 

Je kunt ervoor kiezen om de feestdagen op verschillende manieren te verdelen. Je kunt er voor kiezen dat de kinderen met Kerst, Pasen en Pinksteren de ene dag bij de moeder zijn en de andere dag bij de vader. Met Oud & Nieuw kun je afspreken dat je kinderen het ene jaar bij jou zijn en het andere jaar bij je ex-partner. Dit dient allemaal vastgelegd te worden in het ouderschapsplan.

Hoe ga je om met de feestdagen na een echtscheiding met kinderen?

Verdeling verjaardagen

Het verdelen van de verjaardag van je kind(eren) kan ook op verschillende manieren. Spreek met de andere ouder af waar je kind slaapt op de avond voor zijn/haar verjaardag. Dit kan zijn conform de verblijfsregeling, maar je kunt ook regelen dat het kind het ene jaar bij de ene ouder en het volgende jaar bij de andere ouder slaapt. Daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt over het vieren van de verjaardag; gebeurt dit bij de vader of de moeder thuis? 

Kun je goed overweg met je ex, dan kun je ervoor kiezen om de verjaardag te vieren waar je kind op dat moment verblijft. Is dit niet mogelijk, omdat je niet meer door één deur kunt met je ex? Dan kun je ervoor kiezen om je kind de avond voor zijn/haar verjaardag bij de ene ouder te laten slapen. Je kind blijft dan tot 12.00 bij deze ouder en de rest van de (verjaar)dag wordt gevierd bij de andere ouder. Zo kan het kind beide ouders zien op zijn/haar verjaardag.

Feestdagen vastleggen in ouderschapsplan

Alle afspraken die gemaakt worden over de verdeling van de vakanties en de feestdagen komen in het ouderschapsplan te staan. Iedereen weet op deze manier precies waar hij/zij aan toe is en dat is wel zo prettig. Je zou het ouderschapsplan kunnen zien als een verzameling van alle afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de kinderen. Het is wel de bedoeling dat het plan aan alle eisen voldoet en dat je als ouder niets vergeet. 

Voor zowel de verdeling van de feestdagen als de vakanties geldt dat je als ouders veel opties hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de herfstvakantie altijd bij de vader wordt doorgebracht en de voorjaarsvakantie bij de moeder of andersom. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk dat je als ouder altijd met elkaar blijft overleggen. 

Structuur is erg belangrijk voor kinderen, maar een beetje flexibiliteit kan nooit kwaad. Zijn de kinderen toevallig tijdens het Moederdagweekend bij de vader? Ruil dit weekend in goed overleg dan gewoon om. Wat de zomervakantie betreft zou je ervoor kunnen kiezen om in de oneven jaren de moeder als eerste de datum voor de vakantie te laten vastleggen en in de even jaren de vader. Hetzelfde geldt voor de kerstdagen; het ene jaar zijn de kinderen op 1ste kerstdag bij moeder en 2de kerstdag bij vader en het andere jaar andersom.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen