Scheiden? Laat je helpen!
28 oktober 2020 
3 min. leestijd

Scheiden? Laat je helpen!

Je gaat scheiden. Dan ga je door een ongelooflijk moeilijke tijd. Ook als het jouw keuze was. Je hebt je partner pijn gedaan en je voelt je schuldig naar de kinderen. Je hebt je omgeving teleurgesteld, en jezelf misschien nog wel het meest. Daarnaast ben je vast ook onzeker over de toekomst en moet je een heleboel regelen en beslissen. Dan kan je wel wat hulp gebruiken.

Vrienden, kennissen en buren

Je wordt vast regelmatig gebeld en geappt door bezorgde en betrokken bekenden, die willen weten hoe het met je gaat. Dat is natuurlijk heel erg lief, maar het kan ook best vermoeiend zijn om iedere keer weer hetzelfde verhaal te moeten vertellen. Waarschijnlijk bieden deze mensen je ook regelmatig hulp aan. Het is goed om daar gebruik van te maken! Denk daarbij niet alleen aan ‘praatpaalhulp’, maar vooral aan praktische hulp.

Zo kan het in deze drukke tijd bijvoorbeeld best fijn zijn als mensen af en toe even op de kinderen passen of ze naar hun hobby brengen. Dan heb jij wat extra tijd om zaken te regelen of iets voor jezelf te doen. En als de buren aanbieden om een extra bordje te koken, of ook voor jou een paar boodschappen mee te nemen, sla dat dan niet af omdat je je opgelaten voelt.

Weet dat het voor die bekenden ook fijn is om je met iets praktisch te kunnen helpen. Natuurlijk bieden zij graag een luisterend oor, maar zij voelen zich soms ook machteloos. Ze zien jou verdrietig zouden meer willen doen. Voor hen is het dus ook fijn als ze je met iets praktisch kunnen helpen.

Je zinnen verzetten

Waarschijnlijk draait het in jouw hoofd alleen nog maar om die rottige scheiding. Je moet al zoveel regelen en zodra je dan even alleen bent of in bed ligt, ga je meteen weer malen. Dan kan het fijn zijn om je zinnen te verzetten.

Scheiden van een narcist is een hel

Hoe rot of verdrietig je je ook voelt, probeer zo af en toe toch in te gaan op een uitnodiging voor een feestje (als dat qua coronacrisis weer mag tenminste) of een uitje. Ook al denk je dat je het niet kunt opbrengen om sociaal te doen, je zult zien dat je ervan opknapt. Zeker als vrienden je hebben uitgenodigd om iets actiefs te gaan doen. Dat geeft nieuwe energie én je hoeft even niet aan de scheiding te denken of erover te praten. En vraagt iemand er tijdens dat feestje toch naar? Dan is het helemaal oké om aan te geven dat je het lief vindt dat diegene ernaar informeert, maar dat je het er nu even niet over wilt hebben.

Professionele hulp

Een scheiding is zo’n grote gebeurtenis, daar kan je ook wel wat professionele hulp bij gebruiken:

Juridisch & financieel

Bij een scheiding moet je in een hele korte periode heel veel regelen. Jullie moeten beslissingen nemen over de kinderen, het huis, de spullen die erin staan en de financiën. Daar kan je proberen zelf uit te komen, maar dat is helemaal niet nodig. Ook is het niet nodig om, zoals nog steeds veel mensen denken, ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Dat is in de meeste gevallen onnodig en dus ook onnodig duur.

Er zijn inmiddels vele laagdrempelige initiatieven die jullie deskundig door alle facetten van de scheiding kunnen loodsen. Zo kan je via mijn website bijvoorbeeld online scheiden. In deze online module neem ik jullie stap voor stap mee door de scheiding, waarbij jullie het tempo bepalen. Ik wijs je op alle punten waarover afspraken moeten worden gemaakt en leg daarbij uit wat de opties zijn. Heel gemakkelijk, en zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet!

Heb je liever persoonlijke begeleiding? Dan kunnen jullie samen een mediator in de arm nemen. Een mediator loodst jullie in een aantal gesprekken stap voor stap door de scheiding en zorgt dat alle onderwerpen besproken worden die besproken moeten worden, zowel juridisch en financieel als emotioneel. Ook dan weet je dus zeker dat je niets over het hoofd ziet. Bovendien is mediation veel sneller en goedkoper dan scheiden met advocaten.

Emotioneel

Merk je dat je er niet uitkomt? Dat je steeds in hetzelfde cirkeltje blijft draaien? Je de verwijten niet uit je hoofd krijgt, of alsmaar somberder wordt? Aarzel dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Een psycholoog of (scheidings)coach helpt je doorgronden waar je mee worstelt en geeft je de handvatten om weer op een positieve manier naar de toekomst te kijken. Aarzel niet om dit soort hulp in te schakelen als je denkt dat je er niet alleen uitkomt. Of als je vrienden aangeven dat dit goed voor je zou zijn. Laat je helpen, dan kan je snel weer verder!

Veel succes!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen