Hoe kan ik ooit weer mezelf worden, na mijn scheiding van een narcist… (deel 2)
22 september 2020 
3 min. leestijd

Hoe kan ik ooit weer mezelf worden, na mijn scheiding van een narcist… (deel 2)

Tijdens de scheiding heb ik meerder keren op het punt gestaan het op te geven. Het was met recht een vechtscheiding geworden. Het is ongelofelijk waar hij allemaal mee aan kwam dragen. Mijn familie en vrienden waren gelukkig op de hoogte van zijn narcisme en bleven mij vertellen dat het niet mijn schuld was, dat ik niet gek was.

Zoals mijn ex mij vanaf dag één bewerkt heeft, zo deed hij dat ook met elke hulpverlener die we tijdens de scheiding tegenkwamen. En, ik geef ze geen ongelijk, de meeste geloofde hem. Sterker nog, ik begon hem bijna te geloven. Zonder de hulp en ondersteuning van mijn advocaat had ik het niet gered.

Bij elke vraag of aanval moest ik op mijn woorden letten. Niets zeggen wat hij tegen mij kon gebruiken. Het was slopend. Continue moest ik op mijn hoede zijn voor zijn dubbele agenda.
Door al zijn aanvallen dacht ik op een gegeven moment dat ik echt een slecht mens was. Hij verdraaide al mijn woorden, alles om mij in een slecht daglicht te zetten.

Eerlijk scheiden van een narcist

Narcisten zetten de regels graag naar hun hand. Dat heb ik in de praktijk meegemaakt. Als het aan hem lag, had ik nu een enorme schuld en hij bezittingen waar hij geen recht op heeft. De scheiding was natuurlijk een enorme deuk in het ego van mijn ex. Hij moest zijn ‘verdiende’ trofee afstaan. Dat liet hij niet zonder slag of stoot gebeuren.

Zelfs op zijn advocaat in de rechtszaal bleef hij inpraten, tot die zei wat hij wilde horen. Hij had hem zo goed bespeeld dat zowel hij als zijn advocaat incorrecte informatie gebruikte in hun agressieve strijd. Aan mij de, bijna onmogelijke, taak om te bewijzen dat ze logen.

Als ik dit van tevoren had geweten, was ik tijdens mijn huwelijk al een dossier op gaan bouwen over zijn onmogelijke gedrag. Had ik die brieven van hem maar nooit verbrand…

Mezelf kwijt na scheiding narcist

Goede hulp bij scheiden van een narcist

Ik had het geluk dat ik een advocaat trof die ervaring had met narcisme. Ik was zelf te uitgeput om geconcentreerd de scheiding in te gaan. Gelukkig gaf zij me de energie om door te zetten en kwam met rake punten, waarmee we hem de mond konden snoeren.

Als het aan mij had gelegen, had ik nu met lege handen gestaan. Er leek geen einde aan te komen. Alles moest verdeeld worden, ook de financiën. Omdat mijn ex goed was met geld, hij was uiteraard overal heel goed in, beheerde hij onze inkomsten. Ik had dus eigenlijk heel weinig inzicht in onze financiële situatie. Dat kwam nu slecht uit. Ik had geen idee waar ik recht op had. Gelukkig wist mijn advocaat van geen ophouden. De onderste steen zou bovenkomen en ik kreeg waar ik recht op had.

Ook onze spullen moesten verdeeld worden. Mijn ex vond dat alles van hem was, want ik was bij hem ingetrokken. Hij vergat voor het gemak even dat ik jarenlang het grootste deel van zijn hypotheek had betaald en dat ik ook meubels had meegenomen en gekocht.

Gelukkig had ik zelf een lijst gemaakt van spullen die helemaal of in ieder geval deels van mij waren. Met die lijst heeft mijn advocaat het voor elkaar gekregen om een eerlijk deel op mijn naam te krijgen. Er waren namelijk verschillende spullen die mijn ex dacht te kunnen verzwijgen, in de hoop dat ik ze zou vergeten.

Loskomen van een narcist na scheiding is niet makkelijk

Hoe verder we in de scheiding kwamen, hoe meer ik zag van zijn onberekenbare en onbetrouwbare gedrag. Hij leek mij beter te kennen dan ik zelf. Hij wist feilloos al mijn zwakke plekken te vinden.
Continue moesten mijn vrienden, familie en advocaat me eraan herinneren dat ik hier goed aan deed. Dat het voor mijn gezondheid het beste was dat ik los zou komen van mijn ex en zijn narcistische gedrag.

Hij wilde mij kapot maken, mij vernietigen. Dat voelde ik steeds beter. Elk beetje levensgeluk probeerde hij weg te kapen en onmogelijk te maken. De meest bizarre manipulatietechnieken zette hij in om mij te laten twijfelen aan mijn eigen woorden. Hij wilde mijn eigenwaarde, mijn geloof in mezelf, mijn toekomst, al mijn geld én spullen, alles…

Vrijheid na scheiding narcist

Weer mezelf worden na de scheiding van een narcist, het is een lange weg

Ondertussen is het jaren geleden dat ik ben gescheiden van een narcist. Nog elke dag moet ik leven met de gevolgen van deze ervaring. Ik blijf werken aan mezelf, om sterker en krachtiger te worden, maar het is niet makkelijk. Mijn ex heeft een bijna onherstelbare schade achtergelaten. Elke keer als het beter met me gaat, val ik toch weer terug in mijn oude gedachtepatroon. Ik voel me vaak waardeloos en denk dingen niet te kunnen, terwijl ik vroeger overal vol enthousiasme in dook.

Gelukkig heb ik fijne mensen om me heen, waar ik volop positieve energie van krijg. Dat voelt goed en ik begin eindelijk mijn levensvreugde terug te vinden. Een nieuwe relatie ga ik nog even uit de weg. Dat zie ik nog niet zitten. Eerst wil ik weer mezelf worden, mezelf terugvinden. Weer van mezelf kunnen houden, voor ik mijn liefde aan een ander kan en wil geven.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen