Scheiden? Vergeet de belasting en toeslagen niet te regelen!
09 oktober 2020 
2 min. leestijd

Scheiden? Vergeet de belasting en toeslagen niet te regelen!

Van de mensen die gaan scheiden, weet ongeveer de helft (44%) niet wat ze financieel allemaal moeten regelen. Het gevolg? Meer dan een kwart van de scheidende koppels wordt in het jaar na hun scheiding onnodig geconfronteerd met hoge fiscale lasten. Daarom is de Belastingdienst op De dag van de Scheiding een bewustwordingscampagne gestart. 

Alles verandert

Als je gaat scheiden verandert alles. Ook je financiële situatie. Je woonlasten veranderen, jullie inkomen wordt (anders) verdeeld. Misschien gaan de kinderen wel meer of juist minder naar de kinderopvang: allemaal wijzigingen die fiscale consequenties (kunnen) hebben. Om te voorkomen dat jullie achteraf voor vervelende financiële verrassingen komen te staan, is het belangrijk om op tijd in beeld te hebben wat er wijzigt. En die wijzigingen op tijd door te geven aan de Belastingdienst. Daarmee zorg je ervoor dat belastingen en eventuele toeslagen aansluiten op de nieuwe situatie.

Toeslagen regelen bij scheiden

Toeslagen

Als je voor de scheiding een of meer toeslagen ontving, kan de scheiding gevolgen hebben voor de hoogte van die toeslag(en). Ook kan het zijn dat je door je scheiding juist in aanmerking komt voor een of meer toeslagen. Geef wijzigingen dus zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. De meeste mensen doen dit pas na zes maanden, dat is aan de late kant.

Nog een keer samen aangifte doen?

Als je uit elkaar gaat is het ook belangrijk om de voorlopige aanslag direct aan te (laten) passen en niet te wachten tot volgend jaar. Daarnaast is het heel belangrijk om te weten dat jullie over het jaar dat jullie zijn gescheiden nog wél samen de belastingaangifte kunnen doen. Jullie kunnen dan nog één keer de inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Dat kan fiscaal gunstig zijn. Overigens maakt het hierbij niet uit of jullie waren getrouwd of een geregistreerd partnerschap hadden. De Belastingdienst kijkt namelijk naar fiscaal partnerschap.

na scheiding nog 1 keer samen belastingaangifte doen

Tips van Sarah

Op de website van de Belastingdienst vind je tips en uitleg of de fiscale gevolgen van je scheiding. Ook vind je er een handige scheiden-checklist. Op mijn site vind je ook veel informatie en tips over scheiden, financiën en fiscale regelingen. Hieronder zet ik al die informatie voor je op een rijtje:

Als jullie besluiten om online te scheiden neem ik jullie automatisch mee in de fiscale gevolgen van de scheiding. 

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog(s) nog vragen hebt over je scheiding en de financiële- of belastingtechnische gevolgen? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag verder.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen