Kapot van de scheiding, wat nu?
23 mei 2024 
3 min. leestijd

Kapot van de scheiding, wat nu?

Als je gaat scheiden, dan staat je wereld op zijn kop. Alles wat normaal was in je leven gaat veranderen en daarnaast zit je zelf ook nog in een achtbaan van emoties. Hoe ga je je leven weer oppakken als je helemaal kapot bent van de scheiding? In dit blog geef ik je een aantal handige tips om je leven weer op te pakken.

Verwerk de scheiding

Het is normaal dat je een periode van rouw doorloopt na je scheiding. In sommige gevallen kan deze fase wel twee tot vijf jaar duren. Natuurlijk is dit wisselend per persoon en is het ook afhankelijk van of jij de scheiding geïnitieerd hebt of niet. Ben jij degene die wilde scheiden, dan ben je al veel eerder aan de verwerking begonnen.

De periodes van ontkenning en boosheid zullen in dit geval niet heel erg lang duren. Dit is heel anders dan wanneer je de scheiding totaal niet aan zag komen. Dan zul je lange periodes hebben van verlies, verdriet, boosheid en verbazing. Je vraagt je af hoe het nu verder moet, wat er allemaal geregeld moet worden en hoe het straks met de kinderen gaat. Het is belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt om de scheiding te verwerken.

Wat is belangrijk tijdens de verwerking van je scheiding?

Als je helemaal kapot bent van de scheiding, dan heb je misschien het gevoel dat niets er meer toe doet. Maar juist in deze periode is het belangrijk om sterk te blijven, helemaal als je kinderen hebt. Onderstaande tips kunnen je helpen om sterk te blijven tijdens de scheiding.

Splits jezelf in tweeën

Het is belangrijk om je emoties tijdens de afhandeling van het juridische proces zo veel mogelijk aan de kant te zetten. Je emoties en verstand moeten van elkaar gescheiden worden. Je kunt op basis van je emoties geen belangrijke beslissingen nemen voor de toekomst.

Wees sterk

Probeer sterk te zijn tijdens de verwerking van je scheiding, helemaal als je kinderen hebt. Je bent verantwoordelijk voor je kinderen en het is aan jou om ze door deze moeilijke tijd heen te helpen. Jouw kinderen hebben niets aan je als je instort. Probeer een veilig en nieuw thuis te creëren; een plek waar ze zich weer veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat jouw kinderen zich veilig voelen in jouw huis.

Neem beslissingen

Ook bij het nemen van beslissingen is het belangrijk om niet te blijven hangen in je emoties. Er moeten in deze periode veel beslissingen genomen worden, zoals waar je gaat wonen, hoe het moet met de opvang van de kinderen en hoe je het gaat doen met werk.

Wat is belangrijk tijdens de verwerking van je scheiding?

Praat met anderen

Hoewel het heel erg belangrijk is om sterk te blijven, is het daarnaast natuurlijk ook belangrijk dat je jezelf niet voorbij loopt en dat je jezelf de tijd gunt om verdrietig te zijn. Heb je vrienden of familie bij wie je je verhaal kwijt kunt? Die je steunen, no matter what? Praat zoveel mogelijk over wat je dwars zit en uit je emoties. Je zult zien dat je je naar verloop van tijd een stuk beter voelt.

Zoek een supportgroep

Delen is helen. Het kan helend werken om verhalen van anderen te lezen of te praten met mensen die ook door een scheiding heen gaan. Zo voel je je minder alleen en kun je je eigen verhaal kwijt.

Gun jezelf de tijd

Gun jezelf de tijd om de scheiding te verwerken, maar probeer niet in je verdriet te blijven hangen. Na een tijdje zul je merken dat je je rustiger begint te voelen; je dagelijkse leven komt weer in een ritme en er ontstaat een nieuwe routine in je leven. Dit is hét moment om alles te verwerken. Gun jezelf de tijd om alles rustig te verwerken, bij de ene persoon zal dit sneller gaan dan bij de ander.

Besef je dat er geen tijdslimiet is en dat je alles op je eigen tempo kunt doen. Het kan zijn dat je je voor een periode heel erg goed voelt, en dat je daarna een terugval krijgt. Dit is normaal. Ga mee met de flow en je zult zien dat je steeds dichter bij het moment komt dat je helemaal niet meer bezig bent met de scheiding. Vanaf nu kun je je weer richten op een positieve toekomst!

Conclusie

Het verwerken van je scheiding is een persoonlijk proces, iedereen gaat er anders mee om. Hoe lang je bezig bent met de verwerking hangt van veel factoren af. Als je er behoefte aan hebt kun je contact opnemen met een therapeut of scheidingscoach, hier kun je veel aan hebben als je kapot bent van de scheiding. Ook voor je kinderen kan dit heel erg helend werken.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen