Uit onderzoek blijkt dat ouders tegenwoordig gemiddeld nog maar 10 minuten per dag onverdeelde aandacht hebben voor hun kinderen. Veel ouders worstelen met alle ballen die ze in de lucht moeten houden. Als je (net) gescheiden bent, heb je sowieso minder tijd met je kinderen en moet je misschien nog wel meer ballen hooghouden dan voorheen. Hoe blijf je dan een goede ouder? Dit bespreek ik met je aan de hand van een podcast.
Over de podcast
In de podcast De Psychologie van Succes geven Albert Sonneveld (psycholoog en ondernemer) en Tonny Loorbach (o.a. ondernemer, spreker, coach) iedere week in een aflevering van 20 tot 25 minuten antwoord op vragen over persoonlijke ontwikkeling, geluk, uitdagingen en obstakels in het leven, zowel privé als zakelijk. Zo variëren de onderwerpen van omgaan met stress en je eigen emoties tot het aanleren van nieuw gedrag en nieuwe gewoontes. Maar er is dus ook een aflevering over de opvoeding: ‘Tips voor goed ouderschap en opvoeding’.
Tips voor goed ouderschap
In deze aflevering geeft Albert een aantal bruikbare tips voor iedere ouder:
1. Opvoeden is voorleven
Veel ouders gebruiken veel te veel woorden. Zeker tijdens de puberteit wordt er veel gesproken, gediscussieerd en vanuit de ratio gecommuniceerd. Dat zorgt nog wel eens voor verwarring, omdat ouders dingen vaak zelf anders doen dan ze zeggen. Denk maar aan het gebruik van een scherm. Best veel ouders zitten zelf te pas en te onpas op een scherm, terwijl ze de kinderen daarin proberen te begrenzen. Opvoeden en opgevoed worden is niet alleen een kwestie van woorden, maar ook van gevoel en emotie. Als je als ouder met je eigen gedrag laat zien wat je bedoelt, komt dat bij de kinderen veel beter binnen.
2. Geef ruimte voor passie, talenten en (vooral) nieuwsgierigheid
Kinderen moeten tegenwoordig steeds meer, ook op school. Vanaf jonge leeftijd moeten ze aan allerlei protocollen voldoen en worden ze constant getoetst. Terwijl het belangrijk is dat ze ruimte krijgen om te ontdekken. Kinderen die niet geïnspireerd raken, worden futloos.
3. Maar stel wel grenzen
Als je punt 2 in de praktijk brengt, zal je ook merken dat je kinderen daarbij grenzen gaan opzoeken. En daar soms ook overheen gaan. Op dat moment is het belangrijk dat ze de bijbehorende sanctie kennen en jij daar als ouder ook consequent aan vasthoudt.
4. Faciliteer niet te veel
Om kinderen weerbaar te maken, moeten ze leren omgaan met tegenslag. Je kinderen mogen dus best wel eens boos of gefrustreerd zijn. Als je ze nu al leert om te gaan met grenzen en weerstand, gaan ze als ze straks volwassen zijn ook beter om met tegenslagen.
5. Geef vertrouwen
Zowel ouders als kinderen hebben tegenwoordig hoge verwachtingen. Maar bij hoge verwachtingen, of té hoge verwachtingen, ligt onzekerheid op de loer. Het is dus belangrijk om niet alleen verwachtingen te hebben, maar ook vertrouwen te geven.
6. Samengesteld gezin?
Opvoeden in een samengesteld gezin kan extra lastig zijn. Je hoort al snel “Je bent mijn vader/moeder niet!”. Als ‘bonus’ouder kan het dan ingewikkeld zijn om te bepalen wat je rol is. Probeer die – uiteraard in overleg met je nieuwe partner – zo veel mogelijk te beperken tot het corrigeren van gedrag dat echt niet kan.
7. Probeer het niet té goed te doen
Natuurlijk wil je het graag goed doen, de perfecte ouder zijn. Zeker als je (net) gescheiden bent en toch al vol zit met schuldgevoelens. Maar als je het té perfect probeert te doen, kan je dat ook iets verkrampts geven. Het is ook goed om eens iets niet te weten, of iets fout te doen, en daar dan met je kind over te praten. Daar leert het van.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik rad je aan ook eens een van de andere afleveringen van deze podcast te beluisteren, er zitten er vast nog een paar bij waar je op dit moment iets aan hebt.