Gekwetst door mijn ex, hoe kom ik hier overheen?
19 januari 2021 
3 min. leestijd

Gekwetst door mijn ex, hoe kom ik hier overheen?

Na mijn scheiding voelde ik me vooral bedrogen, enorm gekwetst door mijn ex. Elk dag vlamde het gevoel weer op. Scherp sneed het door me heen en verlamde mij. Er kwam weinig tot niets uit mijn handen. Ik bleef er maar in ronddraaien, geen idee hoe ik er ooit uit moest komen.

Dit gevoel raasde als een negatieve energie door mij heen. Zeker de eerste weken waren heftig, net nadat mijn ex had duidelijk gemaakt dat hij niet met mij verder wilde. Mijn emoties vlogen van intens verdriet, naar pijn en woede. De verlammende werking op mijn lichaam zorgde ervoor dat ik moeilijk beslissingen kon nemen. Ik wilde alleen nog maar wraak.

Gekwetst door ex scheiding

Hoe ga ik om met dit gekwetste gevoel?

Het voelde zo oneerlijk wat mijn ex mij en de kinderen aandeed. Ik was alleen maar na aan het denken hoe ik hem terug kon pakken. Het bracht mij geen steek verder. Vrienden en familie zagen mijn pijn en probeerde mij te troosten met opmerkingen zoals “Tijd heelt alle wonden, het komt wel weer goed”, “Je bent beter af zonder hem” en “Je komt er vast sterker uit”.

Al deze goedbedoelde woorden hielpen natuurlijk niets. Ik voelde me er zelfs vaak slechter door. Ik probeerde het gevoel te negeren, maar dat was bijna onmogelijk. Ik zou het onder ogen moeten zien, anders zou ik niet verder kunnen met mijn leven.

Vasthouden aan deze situatie had geen zin. Het maakte deel uit van mijn leven, op dat moment. Ik moest sterk zijn, niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kinderen. Ik kon ervoor kiezen om de rest van mijn leven de laten bepalen door wraakgevoelens, pijn en verdriet, of ik kon ervoor kiezen het los te laten en verder te gaan met mijn leven.

Waarom laat ik me zo kwetsen?

Een jaar na de scheiding ben ik er echt voor gaan zitten. Ik moest mezelf weer recht in de spiegel aan kunnen kijken. Waarom liet ik me nog steeds zo kwetsen door mijn ex? Ik merkte dat ik steeds negatiever naar mezelf keek. De gedachten over mezelf waren zelden positie, terwijl ik toch heel wat bereikt had dat afgelopen jaar.

Dit negatieve zelfbeeld deed mijn zelfvertrouwen geen goed. Ik bleef mezelf vragen stellen. Had ik de scheiding kunnen voorkomen? Als ik bepaalde dingen anders had gedaan, hoe zou de toekomst er dan uitgezien hebben? Die toekomst, daar durfde ik toch al niet al te veel over na te denken. Ik zag mezelf vooral eenzaam en alleen op de bank zitten. Alleen oud worden.

Gekwetste gevoelens loslaten

Genieten van de kleine dingen, dat is wat ik wil. Want ook na de scheiding zijn er nog genoeg mooie en leuke dingen in ons leven. Ik wil weer kunnen genieten van de fijne momenten, samen met mijn kinderen. Dat kan alleen als ik die gekwetste gevoelens leer los te laten.

Dat is in de praktijk niet altijd even makkelijk. Het blijft confronterend dat ik nu een alleenstaande moeder ben. Zeker op feestjes bij vrienden is het soms lastig om de enige zonder partner te zijn. Toch is het allemaal niet zo erg als ik denk. Zeker als ik er realistisch naar kijk. Ik ben niet de enige die gescheiden is. Ook in mijn vriendenkring zijn er meerdere gescheiden, sommige hebben daarna opnieuw een partner gevonden. Wie weet ligt er voor mij ook nog een nieuwe liefde in het verschiet.

Niet langer gekwetst door ex

Ik wil niet langer het slachtoffer zijn

Door mijn gevoelens op te schrijven en er realistisch naar te kijken kan ik nu beter omgaan met mijn gevoelens na de scheiding. Ik trok mij alles heel persoonlijk aan, dat is helemaal niet nodig. Ik ben het nog steeds waard om van te houden, alleen houdt mijn ex niet meer van mij. Het is dus niet zo dat de hele wereld tegen mij is, zoals ik in het begin dacht.

Langzaamaan leer ik weer voor mezelf te kiezen en mijn ex niet meer bij elke gedachten en beslissing te betrekken. Mijn leven draait nu om mij en niet meer om ons. Natuurlijk blijven we de ouders van onze kinderen, maar dat betekent niet dat hij invloed heeft op mijn leven. Vanaf nu mag ik de beslissingen nemen, zonder dat hij zijn mening daarover hoeft uit te spreken. Wat ik met mijn leven doe is mijn keus en daar hoef ik me niet schuldig over te voelen.

Het leven gaat met ups en down. Het is echt niet zo dat ik me elke dag beter voel. Soms voel ik weer dat gekwetste gevoel van net na de scheiding. Het is een deel van mij, maar ik kan er nu wel veel beter mee omgaan. Ik wil niet langer het slachtoffer zijn in deze situatie, ik wil weer genieten van mijn leven.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen