Trek ik altijd de verkeerde mannen aan?
24 augustus 2020 
3 min. leestijd

Trek ik altijd de verkeerde mannen aan?

Het lijkt wel alsof ik altijd de verkeerde mannen aantrek. Na mijn scheiding heb ik heel lang mijn buik vol gehad van mannen, ik had er totaal geen behoefte meer aan. Ik had mijn handen vol aan het opbouwen van mijn nieuwe leven en mijn aandacht ging voornamelijk naar de kinderen. Een nieuwe liefde, dat hoefde voor mij niet.

Tot ik een paar maanden geleden opeens een hele leuke man tegenkwam. Na veel aarzelen zijn we op een eerste date geweest. Dat was wel weer even wennen. Het was voor mij heel erg lang geleden dat ik een date heb gehad. Gelukkig voor hem ook, dus we konden allebei lachen om onze onhandige date vaardigheden.

Het was best gezellig, maar al snel kreeg ik een raar gevoel bij deze man. Ik herkende veel trekjes van mijn ex in hem. Trek ik nu alweer de verkeerde man aan?

Verkeerde man aantrekken

Aantrekkingskracht op verkeerde mannen

Volgens een vriendin is het verklaarbaar dat ik de verkeerde mannen aantrek. Het schijnt dat bijvoorbeeld hoogsensitieve personen narcisten aantrekken. Ze zoeken elkaar onbewust op, omdat ze meer gemeen hebben dan op het eerste gezicht lijkt.

Ik heb weleens een test gedaan waaruit bleek dat ik hoogsensitief ben. Mijn ex had wel wat narcistische trekjes, dus het verhaal van mijn vriendin kan best kloppen. De reden dat mijn ex mij aan de kant zette was voornamelijk dat zijn ‘nieuwe liefde’ hem op een voetstuk plaatste en veel meer aandacht gaf dan ik.

Een narcist is verslaafd aan aandacht en heeft een gebrek aan empathie. Deze trekjes herkende ik ook al snel bij mijn nieuwe date. Hij praatte voornamelijk over zichzelf en vond dat ik me niet aan moest stellen als ik het had over, voor mij, moeilijke momenten. Ik had nu toch mijn leven weer goed op de rit?

Door alles wat ik tijdens de scheiding had meegemaakt, was het voor mij makkelijker geworden om voor mezelf te kiezen. Ik zorg graag voor anderen, maar vond mezelf op dit moment ook belangrijk. En daar liep de nieuwe relatie al snel op stuk.

Relatie met verkeerde man

Dit wil ik niet meer

Als ik al een relatie aanga, wil ik wel een man die mij neemt zoals ik ben. Die mij op waarde kan schatten en ook eens iets voor mij overheeft. Misschien stel ik ondertussen te hoge eisen, maar ik ben nu ouder en wijzer en weet wat ik wil. Het huwelijk waar ik uit kwam, dat wil ik niet meer.

Ook voor mijn kinderen wil ik niet zomaar een willekeurige man in mijn leven toelaten. Het lijkt me vreselijk voor hen om iedere keer aan een andere man in huis te moeten wennen. Daarom houd ik mijn eventuele dates ver bij ze vandaan. Pas als ik heel zeker weet dat het iets zou kunnen worden, dan stel ik ze heel vrijblijvend aan mijn kinderen voor.

Ik ben bij mezelf gaan kijken waardoor het komt dat ik steeds de verkeerde mannen aantrek. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden dat ik het simpelweg gewend ben. Hoe mijn ex met mij omging, dat is voor mij gewoon geworden. Terwijl het helemaal niet zo gewoon was. Nu ik dit weet ben ik extra alert bij het eerste onderbuikgevoel. Die heeft het vaak bij het juiste eind.

Net als mijn vriendinnen. Soms stel ik een man weleens voor aan een vriendin, gewoon om te checken. Verliefdheid geeft niet het meest betrouwbare oordeel. Vriendinnen kunnen op dat moment veel objectiever kijken, dus daar maak ik dankbaar gebruik van.

Geen verkeerde mannen meer voor mij

Ondertussen zou ik best wel weer een relatie willen. Het is toch gezelliger met z’n twee. Maar ik ga het niet overhaasten. Ik wacht rustig tot de juiste man op mijn pad komt, want ik geloof er ondertussen weer in dat ik een lieve vriend verdien. Dat ik het waard ben om van te houden.

En komt die man voorlopig niet? Geen probleem, ik kan ook best alleen zijn. Want alleen is niet eenzaam. Ook dat heb ik geleerd in de jaren na mijn scheiding. Ik heb genoeg leuke en lieve mensen om mij heen, die ervoor zorgen dat ik niet eenzaam hoef te zijn.

Ik heb mijn lesje wel geleerd en ben vanaf nu alert op de eerste signalen van een verkeerde man. Alleen zo kan ik blijven geloven in de liefde, want dat is het mooiste wat er bestaat.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen