Hoe krijg ik het vertrouwen terug na mijn scheiding
26 januari 2021 
2 min. leestijd

Hoe krijg ik het vertrouwen terug na mijn scheiding

De man met wie ik zoveel jaar samen ben geweest blijkt ik niet te kunnen vertrouwen

Het sloeg in als een bom.

Ik heb mijn partner altijd blind vertrouwd. Als ik hem niet kon vertrouwen, wie dan wel? De vader van mijn kinderen, de man die er altijd voor mij was, het maatje waarmee ik oud zou worden.
En toen opeens was het over. Ons huwelijk viel in duigen, alsof het nooit iets had betekent. Mijn hele idee over de toekomst kwam op losse schroeven te staan.

Heb ik hem dan zo verkeerd ingeschat? Mijn zelfvertrouwen liep een flinke deuk op na de scheiding. Niet alleen mijn ex vertrouwde ik vanaf dat moment niet meer, ik trok iedereen in mijn omgeving in twijfel. Meende ze wel echt wat ze zeiden? Werd er achter mijn rug om geroddeld? Wie kon ik nog vertrouwen?

Vertrouwen was de basis onder ons huwelijk

Vertrouwen heb ik altijd als de basis onder ons huwelijk gezien. Helaas kwam ik er later achter dat mijn ex dit vertrouwen niet waard was. Tijdens ons huwelijk heeft hij mij meerdere keren bedrogen. Hoe kon ik dat niet gemerkt hebben?

Natuurlijk kan ik de schuld niet helemaal op hem afschuiven, maar in een huwelijk verwacht ik wel eerlijkheid. Waarom heeft hij mij nooit laten weten dat hij zich zo voelde in ons huwelijk? Voor mij kwam de mededeling dat hij wilde scheiden als een donderslag bij heldere hemel. Natuurlijk hadden we wat minder tijd voor elkaar. Beide hadden we een drukke baan en met twee kinderen is er nu eenmaal minder tijd om dingen samen te doen. Dat komt toch in elk huwelijk voor, dacht ik.

Ik voelde me bedonderd en bedrogen. Niet alleen mijn relatie was kapot, ook een deel van mij wat in 1000 stukjes uit elkaar gevallen. Ik kon alleen nog de brokstukken bij elkaar vegen en proberen verder te gaan met mijn leven.

Vertrouwen weg na scheiding

Vertrouwen is ver te zoeken

Mijn hele leven ging ik uit van de goedheid van mensen. Ik vertrouwde mensen snel en gaf iedereen een eerlijke kans. Na mijn scheiding kwam hier duidelijk verandering in. Ik durfde mensen niet meer toe te laten en zelfs vrienden en bekenden vertrouwde ik niet meer zoals vroeger.

Het hielp ook niet mee dat sommige vrienden, met wie ik altijd lief en leed gedeeld had, zonder twijfelen voor mijn ex kozen. Ze lieten mij vallen als een baksteen. Ze namen zelfs niet de tijd om mijn kant van het verhaal te horen. Zonder pardon werd ik uit hun leven verwijderd. Dat doet pijn.

Weer iemand vertrouwen, kan ik dat?

Zelf nu, jaren na mijn scheiding, heb ik nog moeite met andere mensen vertrouwen. Toch zou ik best weer een nieuwe relatie willen. Alleen om deze relatie een eerlijke kans te geven, zal ik de ander wel moeten vertrouwen. Anders is er geen kans van slagen. Zolang ik niet stabiel in het leven sta en voldoende zelfvertrouwen heb, zal de negatieve ervaring van mijn scheiding een rol blijven spelen in elke nieuwe relatie. Dat vind ik niet eerlijk tegenover mijn nieuwe partner.

Daar zal ik dus eerst aan moeten werken. Eerst moet ik er zelf weer in geloven dat ik het waard ben om van te houden. Ik moet het zelfvertrouwen terugkrijgen dat ik leuk genoeg ben en gelukkig mag zijn. De tijd heelt alle wonden, zeggen ze. Stukje bij beetje weet ik de brokstukken die mijn scheiding heeft achtergelaten aan elkaar te lijmen. Sommige stukken heb ik niet meer nodig en die gooi ik weg.

Lange tijd heb ik moeite gehad met mijn emoties onder ogen te zien. Het was te veel en te heftig. Toch is er geen andere manier om het leven weer op te pakken. Ik zal met deze ervaring moeten leven. De emoties mogen er zijn, maar ik mag mijn leven er niet door laten beïnvloeden. Er wacht mij een mooie toekomst, daar mag ik op vertrouwen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen