De angst voor het alleen zijn na een scheiding en hoe ik daarmee om ben gegaan
06 juni 2019 
4 min. leestijd

De angst voor het alleen zijn na een scheiding en hoe ik daarmee om ben gegaan

Jarenlang zijn we samen geweest. ’s Avonds gezellig samen op de bank, nakletsen over de dag. Samen eten, samen slapen, altijd iemand om mijn verhaal tegen te vertellen en mijn zorgen mee te delen.

En dan opeens is het over, we gaan scheiden.

Het is definitief. Ik heb een nieuw onderkomen gevonden en daar zit ik dan, alleen.
De angst om alleen te zijn vliegt me naar de keel. Alles alleen doen, niemand om even tegenaan te praten. Hoe ga ik hier doorheen komen?
Ik weet dat het een fase is en dat het in de toekomst vast weer beter gaat. Maar nu zit ik er middenin.

De angst om alleen te zijn na een scheiding komt veel voor. Maar dat ik nu alleen ben, betekent niet dat ik ook eenzaam hoef te zijn. Daar ga ik mee aan de slag!

Eenzaam na mijn scheiding

Vroeger was het singlebestaan een feestje, maar na een scheiding voelt het toch heel anders. Ik voel me eenzaam en verlaten. Vrienden, waarvan ik dacht dat ik op ze kon bouwen, kiezen de kant van mijn ex. Dat doet zeer en versterkt de eenzaamheid nog meer.

Natuurlijk moet ik wennen aan het alleen zijn. Ik ben jarenlang samen geweest. Ik ben het verleerd om mezelf te vermaken. Daarnaast zie ik mezelf ook even niet als de leukste persoon op aarde, anders was ik toch niet zo aan de kant gezet?

In mijn huwelijk was ik vooral gefocust op het gezin. Er was geen tijd voor mij alleen. Nu heb ik die tijd ineens in overvloed. Wat moet ik ermee…

Overwin de angst om alleen te zijn na de scheiding

Net na de scheiding kreeg ik van alle kanten steun. Familie en vrienden kwamen langs of namen me mee om leuke dingen te gaan doen. Maar na een paar maanden wordt het minder. Het leven gaat verder, het ‘nieuwe’ is eraf. Iedereen is druk en ze verwachten dat ik ook mijn leven weer oppakt.
Maar zover ben ik helemaal nog niet.

Ik ben steeds vaker alleen, op mezelf aangewezen. De angst slaat me om het hart. Ik wil niet alleen zijn! Hoe zorg ik ervoor dat ik het weer naar mijn zin krijg met mezelf?

Angst voor alleen zijn na een scheiding

Zoek de eenzaamheid op

Ik ben nu eenmaal alleen, dat zal ik onder ogen moeten zien. Vaak is de angst zelf erger dan het alleen zijn. De angst om alleen te zijn kan allerlei problemen veroorzaken, van buikpijn tot paniekaanvallen. Terwijl alleen zijn vroeger als een cadeautje kon voelen.

Even een avondje voor mezelf, helemaal niemand in huis. Ik kon er intens van genieten. Wat deed ik op zulke momenten? Las ik een goed boek? Keek ik naar mijn favoriete serie? Maakte ik een lange wandeling? Is het wel echt zo erg om alleen te zijn?

Het ontwijken van mijn angst zorgt ervoor dat hij groot, eng en levend blijft. Zolang ik afleiding blijf zoeken kom ik er niet achter dat alleen zijn helemaal niet zo erg hoeft te zijn. Daarom zoek ik bewust de eenzaamheid op en ontdek dat het helemaal niet zo vervelend is om even ‘met mezelf’ te zijn.

Ik mag me eenzaam voelen

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, zelfs in een zaal vol mensen. En dat mag. Dus laat ik het gevoel gewoon toe. Dat valt niet altijd mee. Maar ik mag me eenzaam voelen, daar is niets mis mee. Door het gevoel niet af te keuren voelt het minder zwaar.

Ik probeer me niet te verzetten tegen het gevoel van eenzaamheid. Niet te hard voor mezelf te zijn. Na grote veranderingen in je leven, zoals een scheiding, is het heel normaal om je eenzaam te voelen. Zo werd me vertelt.
Natuurlijk houden we alles liever zoals het is. Een grote verandering verstoort je veiligheid, voorspelbaarheid en vertrouwdheid.

Schaam je niet voor je gevoelens. Duw ze niet weg, maar accepteer dat ze er zijn. Veranderingen in je leven hebben een grote invloed op hoe jij je voelt. Maar wat je voelt, is niet hetzelfde als wat je bent. Daar ben ik ondertussen wel achter gekomen. Soms springen er gedachten rond in mijn hoofd. Ik voel me diepongelukkig en eenzaam. Maar ben ik wel echt eenzaam? En dan kijk ik weer om me heen en zie mijn familie, die altijd voor me klaarstaat. Mijn lieve vrienden waar ik altijd op terug mag vallen. En natuurlijk mijn kinderen. Nee, ik ben helemaal niet eenzaam. Ik voel me alleen even zo.

De voordelen van alleen zijn

Sinds ik alleen ben, hoef ik met niemand rekening te houden. Dat brengt heel veel vrijheid met zich mee. Ik heb meer tijd om met vrienden door te brengen. Eindeloos kan ik bezig zijn met mijn nieuwe hobby, zonder dat iemand daarover zeurt. Ik heb een eigen bedrijf opgezet en steek daar zoveel tijd in als ik zelf wil.

Dus benut deze nieuwe vrijheid en ga bij een club, kies een nieuwe sport of boek die spectaculaire vakantie. Het voelt in het begin misschien wat onwennig, maar je bent in het beste gezelschap dat je jezelf kunt wensen. En dat ben jij!

Alleen op vakantie

Zorg voor waardevolle vrienden

Mijn vrienden zijn nu nog belangrijker voor me geworden. Want alleen zijn lukt beter met waardevolle vrienden waar je op terug kunt vallen. In een druk gezinsleven willen vriendschappen er nog wel eens bij inschieten. Zag ik vrienden vroeger wekelijks, dat was ongemerkt gereduceerd tot eens in de paar maanden.

Goede vrienden zijn heel waardevol. Het hoeven er niet veel te zijn. Kwaliteit is beter dan kwantiteit. Ik ben heel kritisch naar mijn vriendschappen gaan kijken. Welke mensen heb ik echt graag om me heen? Ik heb gekozen voor mensen die echt bij mij passen, waar ik me goed bij voel. Die goed kunnen luisteren als ik dat nodig heb en me ook echt vooruit helpen met waardevolle adviezen.

Met goede vrienden om me heen ben ik dan wel alleen, maar niet eenzaam!

Vragen over je scheiding?

Heb je vragen over je scheiding? Vraag het gerust aan Sarah.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Sep 2020

wat ontzettend herkenbaar. sinds 2 weken ben ik bij mijn man weg, hij woont nog in het huis, de kinderen zijn daar iets vaker dan bij mij, ik zit in een zomerhuisje(tijdelijk) je schrijft zo mooi, vroeger kon ik intens genieten van een avondje alleen zijn....inderdaad heel herkenbaar, nu zie ik er tegen op om alleen te zin, alleen naar dat zomerhuisje wat nog niet echt mij Thuis is. als de kinderen er zijn of als ik kan sporten dan gaat het wel maar er zijn veel eenzame/lege gaten. Hoe kom ik deze tijd door. heb ik de mazzel dat ik wel een nieuwe vriend heb maar daar kan ik niet elke dag terecht. hij heeft een eigen leven. vriendinnen zeggen; alleen zijn moet je ook leren. ja dat is wel duidelijk. ik vind het ontzettend zwaar, ik kan moeilijk steeds een beroep doen op vriendinnen om deze tijd door te komen

Reactie plaatsen