Scheiden zonder kosten

Scheiden zonder kosten

We kunnen je maar beter meteen uit de droom helpen: scheiden zonder kosten kan niet. Als je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont en minderjarige kinderen hebt, moet je naar de rechtbank. Daarvoor moet je griffiekosten betalen. Griffiekosten zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt voor het verwerken van jullie scheiding en bedragen € 287,-. Daarnaast hebben jullie een advocaat nodig om de juridische documenten in te dienen. Een advocaat kost vaak tussen € 150,- en € 250,- per uur, inclusief btw. Soms komen daar nog 6% kantoorkosten bij.

Goed, scheiden zonder kosten kan dus niet, maar er zijn wel mogelijkheden om de kosten zoveel mogelijk te beperken. 

Gesubsidieerde rechtsbijstand (een toegevoegde advocaat)

Als je de kosten van je scheiding niet zelf kunt betalen, heb je in sommige gevallen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Jij betaalt dan een eenmalige eigen bijdrage aan de advocaat of scheidingsmediator en je advocaat of mediator ontvangt daarnaast een vergoeding van de overheid. 

De eigen bijdrage voor een advocaat is overigens vaak hoger dan de eigen bijdrage voor een mediator.

Of jij in aanmerking komt voor een toevoeging hangt af van jullie inkomen en vermogen. Meer informatie hierover vind je op de site van de Raad voor de Rechtsbijstand/

Rechtsbijstandsverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, ben je soms ook verzekerd voor de kosten van een advocaat of mediator. Dit kan je soms duizenden euro’s schelen.

Scheiden zonder kosten kan dus niet, maar er zijn wel mogelijkheden om de kosten zoveel mogelijk te beperken.

Zelf betalen

Als je niet in aanmerking komt voor een toevoeging en geen rechtsbijstandsverzekering hebt, zul je de kosten van je scheiding zelf moeten betalen. Je kunt de kosten daarbij wel beperken:

  • Zoek zo veel mogelijk informatie zelf op op internet of in boeken. Lees alle informatie op deze website bijvoorbeeld eens goed door.
  • Probeer zo veel mogelijk onderwerpen samen met je aanstaande ex-partner op te lossen. Neem als dat even kan samen één advocaat of advocaat-mediator in de arm.
  • Probeer discussiepunten zo praktisch mogelijk op te lossen.
  • Houd de communicatie met je advocaat zo zakelijk en kort mogelijk.
  • Gebruik je advocaat niet om je hart te luchten, daar is hij of zij veel te duur voor.

Zijn de kosten van een scheiding aftrekbaar?

De kosten van de echtscheidingsprocedure zelf zijn niet aftrekbaar voor de belasting.

In bepaalde omstandigheden zijn kosten in verband met alimentatie wel aftrekbaar. 

Betaal je partneralimentatie? Dan mag je dat als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting. Voorwaarde hiervoor is wel dat de alimentatieafspraken in het echtscheidingsconvenant of een andere overeenkomst zijn vastgelegd. Kosten die jij maakt voor het betalen of herzien van de alimentatie zijn niet aftrekbaar.

Ontvang je partneralimentatie? Partneralimentatie wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen. Je moet er dus inkomstenbelasting over betalen. Kosten die je moet maken voor het verkrijgen, verhogen of behouden van partneralimentatie, bijvoorbeeld voor je advocaat of een incassobureau, zijn voor jou wel aftrekbaar.

De Belastingdienst ziet kinderalimentatie niet als inkomen. Als betalende ouder kan je de kinderalimentatie dus niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Ben jij de ontvangende ouder? Dan hoef je over de kinderalimentatie geen inkomstenbelasting te betalen. De kosten die je moet maken voor het verkrijgen, verhogen of behouden van kinderalimentatie zijn ook niet aftrekbaar voor de belasting.

Reactie plaatsen