De winnaarsdriehoek

De winnaarsdriehoek is een een positieve wijze van interactie tussen twee of meerdere mensen. Deze interactie, waarbij er ook 'winnaars' zijn, staat lijnrecht tegenover de dramadriehoek, die alleen maar 'verliezers' kent en zorgt voor veel drama voor alle betrokkenen.

Een voorbeeld van de winnaarsdriehoek

Een voorbeeld van een situatie bij scheiding:

Hij gaat vreemd. Zij blijft onthutst achter met drie kleine kinderen. Er ontstaat een erg moeilijke periode waardoor ze het soms helemaal niet meer ziet zitten. Zij wordt steeds bozer en bozer over het feit dat deze gebeurtenissen haar zijn overkomen. Ze merkt dat ze vastloopt en zoekt daarom hulp om haar leven weer op de rails te krijgen. Ze ziet steeds beter in dat ze lange tijd haar ogen sloot voor wat er mis was in de relatie. Het einde van de relatie wordt voor haar daardoor ook beter verteerbaar. Ze besluit haar eigen leven vorm te gaan geven en richt zich op de toekomst. Ze geniet van de relaties met haar dierbaren. Nu, jaren later, heeft ze zelfs een goede verstandhouding met haar ex wat de kinderen betreft.

Wat is er nodig voor de winnaarsdriehoek?

Voor het bereiken van de winnaarsdriehoek zijn er een aantal voorwaarden. Een positieve interactie vraagt om een assertieve houding waarbij je aangeeft wat je nodig hebt en nee durft te zeggen. Maar de winnaarsdriehoek vraagt ook om een zorgende opstelling waarbij iedereen zelf keuzes maakt (en mag maken) en waarbij je niet denkt voor de ander. Dat houdt onder andere in dat je niet alleen werk uit handen neemt van de ander als diegene erom vraagt, maar ook wanneer het nodig is.

Essentieel binnen deze positieve manier van interactie is dat iedereen kwetsbaar durft te zijn. Dat betekent hulp vragen als het nodig is en je bewust worden van je eigen valkuilen. De winnaarsdriehoek zorgt voor leerervaringen en persoonlijke groei.

Reactie plaatsen