Corona covid-19: wat te doen met de omgangsregeling en de alimentatie?
21 maart 2020 
3 min. leestijd

Corona covid-19: wat te doen met de omgangsregeling en de alimentatie?

Je was een weekendje weg met je nieuwe liefde, maar bent vast komen te zitten in het buitenland. Of de kinderen dus iets langer bij je ex konden blijven? Geen probleem. Maar nu wil je ex wil de kinderen niet meer naar jou brengen, omdat hij of zij bang is voor besmetting. Het zal je niet verbazen, ook tijdens de coronacrisis ontstaat er bij veel ouders spanning over de omgangsregeling. En wat doen we eigenlijk met de alimentatie?

Omgangsregeling tijdens de coronacrisis

In principe is de coronacrisis geen aanleiding om jullie reguliere zorg- of omgangsregeling stop te zetten. Zolang jullie allemaal gezond zijn én we nog naar buiten mogen, kunnen de kinderen gewoon van adres wisselen. Angst voor besmetting is dus geen reden om de omgangsregeling stop te zetten of te wijzigen.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat een van jullie meer ruimte, computers of andere mogelijkheden heeft om de kinderen op te vangen. Dan kunnen jullie in onderling overleg afwijkende afspraken maken.

De situatie wordt natuurlijk anders op het moment dat jij, je ex, of iemand in jullie naaste omgeving (je nieuwe partner bijvoorbeeld) besmet raakt met het coronavirus. Op dat moment is het van groot belang om de richtlijnen van het RIVM en de GGD te volgen. Moet een van jullie in thuisquarantaine blijven en zijn de kinderen bij de ander? Dan kunnen de kinderen natuurlijk beter daar blijven en is contact via Skype of Facetime de aangewezen weg. Raakt een van jullie besmet terwijl de kinderen er zijn? Overleg dan met de huisarts. Waarschijnlijk is het ook dan beter om de kinderen te laten waar ze zijn, om verdere verspreiding te voorkomen.

Voor het geval de overheid toch besluit tot een algehele lock down, nu alvast na denken over waar de kinderen dan zullen verblijven

Tot slot: we zijn er nog lang niet. Deze periode gaat vast langer duren dan tot 6 april. Ook zijn strengere maatregelen door de overheid niet uit te sluiten. Het is dus heel belangrijk om, voor het geval de overheid toch besluit tot een algehele lock down, nu alvast na te denken over waar de kinderen dan zullen verblijven. Wisselen van adres zal dan wellicht niet meer (zo makkelijk) gaan.

Alimentatie en covid-19 crisis

Het zijn in alle opzichten onzekere tijden. Misschien ben je wel ondernemer en lopen je inkomsten op dit moment flink terug? Of zit je thuis en dreigt het faillissement van je werkgever? Dan vraag je je misschien af of dat nu of op korte termijn gevolgen heeft voor je alimentatie?

Ook hier geldt dat je gemaakte afspraken niet zomaar kunt wijzigen. Je alimentatie is namelijk gebaseerd op een rechterlijke uitspraak of onderlinge afspraken, en die mag je niet zomaar eenzijdig wijzigen. Eigenlijk gelden hier dus de ‘normale’ regels: op het moment dat er iets is gewijzigd in je inkomen, kan je onder omstandigheden een nieuwe alimentatieberekening laten maken. Maar met alle steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd is het nog niet zeker of je werkgever wel echt failliet gaat en wat de invloed van het virus zal zijn op je omzet. Ik zou je dus willen adviseren nog even af te wachten.

Heb je echter weinig financiële reserves en kom je door de crisis nu acuut in moeilijkheden? Overleg dan met je ex over een (wellicht tijdelijke) aanpassing van het alimentatiebedrag.

Kijk vooral waar je elkaar kunt helpen, niet waar je elkaar kunt bestrijden.

Kijk vooral waar je elkaar kunt helpen, niet waar je elkaar kunt bestrijden.

Ook, of juíst in dit soort tijden van crisis is het belangrijk om flexibel te zijn, geduld met elkaar te hebben en waar mogelijk creatieve oplossingen te bedenken. Kijk dus vooral waar je elkaar kunt helpen, niet waar je elkaar kunt bestrijden.

Vragen?

We maken met zijn allen, niemand uitgezonderd, een stressvolle periode door. Het kan zijn dat het jullie daardoor even niet lukt om flexibel te zijn en afspraken te maken. Weet dan dat je in dat geval altijd bij mij terecht kunt. Ik kan je helpen om constructief in gesprek te gaan of samen met jullie een oplossing bedenken. Ik werk op dit moment volledig op afstand, in mijn online spreekkamer. Een afspraak is dus zo gemaakt, waar je ook bent.

Heb je hier vragen over? Of wil je direct een afspraak inplannen in mijn online spreekkamer? Neem dan gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen