Scheiden en je omgeving: omgaan met reacties
17 november 2021 
3 min. leestijd

Scheiden en je omgeving: omgaan met reacties

Scheiden is al een enorm lastig proces en een beladen keuze. Jij en je ex-partner hebben het al zwaar genoeg, maar soms kunnen de reacties van je omgeving de situatie nog lastiger maken. In een ideale situatie ontvang je vooral veel steun en liefde van je omgeving, maar soms merk je juist dat vrienden of familie vooral vragen, twijfels en onbegrip hebben. Waar kun je tegenaan lopen tijdens een scheiding en hoe los je dit op? Ik help je verder.

Waar loop je tegenaan?

Een scheiding kan verschillende reacties opwekken in je omgeving. Sommige reacties komen uit een goed hart, maar soms reageert je omgeving juist schadelijk en negatief. Dit zijn de meest voorkomende situaties waar je tegenaan kunt lopen tijdens een scheiding.

Onbegrip voor je keuze

“Jullie waren toch zo’n leuk stel, waarom zou je dan scheiden?” Het wordt met goede bedoelingen gezegd, maar dit onbegrip maakt het lastiger om steun te vinden bij je omgeving. Soms begrijpen dierbaren niet waarom jullie voor een scheiding hebben gekozen. Ze kennen misschien het hele verhaal niet of vinden je argumenten niet sterk genoeg voor een scheiding.

Onbegrip voor je gevoel

Soms hebben dierbaren wel begrip voor je keuze, maar niet voor de emoties die gepaard gaan met een scheiding. Je hebt er zelf toch voor gekozen? Waarom ben je nu dan zo verdrietig? Of waarom ben je boos op je ex terwijl hij of zij ogenschijnlijk niets verkeerds heeft gedaan?

Ruzie met de schoonfamilie

Zelfs wanneer het contact met je schoonfamilie eerst heel goed was, kan dat plotseling veranderen tijdens een scheiding. Misschien kiest de schoonfamilie de kant van je ex of nemen ze jou de scheiding kwalijk. Dat zorgt voor pijnlijke situaties, vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn.

Boosheid

Gaan jullie scheiden omdat één van de twee is vreemdgegaan? Dan kan dat veel boze reacties opwekken in je omgeving. Ook boosheid over wat je eventuele kinderen aandoet is helaas niet ongebruikelijk bij een scheiding. Of die boosheid nu naar jou of je partner gericht is: het is soms lastig om te rouwen wanneer je omgeving vooral kwaad is.

Zorgen

Boosheid en zorgen gaan vaak hand in hand. Want hoe moet je in de toekomst voor de kinderen gaan zorgen? Of hoe vind je een geschikt huis na een scheiding? Je dierbaren kunnen zich ernstig zorgen over je gaan maken. Dat kan voor lastige situaties zorgen, bijvoorbeeld wanneer je omgeving zich te veel gaat bemoeien met de afhandeling van de scheiding.

Scheiden en je omgeving: omgaan met reacties

Zo ga je met reacties om

Je weet nu welke reacties je mogelijk kunt verwachten, maar hoe ga je hier het beste mee om? Ik geef je de tools om negatieve of lastige reacties te verminderen en naast je neer te leggen.

Vertel hoe jij je voelt

Veel negatieve reacties hebben te maken met onbegrip. Je lost dit dus op door duidelijk te zijn over hoe jij je voelt. Laat weten wat de scheiding met je doet, waar jij je zorgen over maakt of hoe je de toekomst voor je ziet. Deel dat boze of verwijtende reacties je kwetsen en dat je het zelf al zwaar genoeg hebt. Dit zorgt mogelijk voor meer begrip, omdat anderen weten hoe jij de scheiding ervaart. Dit is ook een goed moment om aan te geven wat jij nodig hebt. Hulp bij praktische zaken? Een moment om je verdriet te delen? Of juist afleiding van de verdrietige situatie?

Accepteer andermans emoties

Een scheiding heeft uiteindelijk invloed op meer mensen dan alleen jij en je partner. Accepteer daarom dat je omgeving ook emoties kan hebben tijdens de scheiding. Deze emoties zijn soms anders dan die van jou. Zolang je dierbaren jouw emoties serieus nemen, moet jij dat ook doen voor je dierbaren. Het is niet erg wanneer jullie de situatie anders ervaren, want dat doet niks af aan jouw gevoel.

Houd oog voor het rouwproces

Tijdens een scheiding maak je een rouwproces door. De snelheid van dat proces is voor iedereen anders. Terwijl jij misschien al bij verdriet of aanvaarding bent aangekomen, zit je partner mogelijk nog bij boosheid. Hetzelfde geldt voor de rest van je omgeving. Iedereen zal het proces op zijn of haar tempo moeten doormaken. Dat zorgt soms voor vervelende reacties, aangezien jullie niet altijd op een lijn zitten. Probeer dat te accepteren en geef iedereen de tijd en ruimte.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank op mijn website vind je tientallen handige blogs en artikelen.

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Jeanike Van keizer
Door

Jeanike Van keizer

op 08 Mar 2024

Mijn vriend vertrok naar een ander meisje, zijn gewoonte om vreemd te gaan werd zo duidelijk en toen maakte hij het uit met mij. Ik huilde tegen mijn vriendin en zij vertelde me hoe Lord Bubuza haar relatie herstelde met zijn liefdesbetovering, dus nam ik

Reactie plaatsen