Wat zal de conclusie zijn, één jaar na vandaag? Zorgde de coronacrisis en de bijbehorende lockdown ervoor dat we onze zegeningen zijn gaan tellen? Of zette het de zaken juist op scherp? Met andere woorden: zorgde de lockdown voor een babyboom? Of voor meer echtscheidingen? Mijn voorspelling: over een jaar concluderen we dat de lockdown zowel voor een babyboom als voor meer echtscheidingen heeft gezorgd.
Langere tijd op elkaars lip
Een paar jaar geleden schreef ik er al eens een blog over: na de feestdagen en de zomervakantie zien we altijd een piek in het aantal echtscheidingen. De oorzaak? Ook tijdens die periodes zitten we – net als nu – langere tijd op elkaars lip. Als het dan stiekem al een beetje rommelde in je relatie, kan het zijn dat je in die periode ineens geconfronteerd wordt met het ongemak, de ergernissen en het besef dat je de afgelopen periode misschien wel uit elkaar bent gegroeid. Twijfels liggen dan voor de hand. En als je partner er net zo over denkt, komt een scheiding al snel ter sprake.
De huidige situatie is misschien nog wel een snellere accelerator van dat proces. Niet alleen omdat deze periode inmiddels al een stuk langer duurt dan de gemiddelde vakantie, maar ook omdat we al heel lang weinig kunnen ondernemen dat voor afleiding zorgt. We zitten 24/7 op elkaars lip, in dezelfde ruimte, met het hele gezin, en we kunnen eigenlijk niets ondernemen om wat lucht uit het ventiel te laten ontsnappen.
Daarnaast eist het feit dat we in die ruimte ook nog eens verschillende rollen moeten combineren bij veel stellen zijn tol. We zijn in ons eigen huis niet alleen meer vader of moeder en partner, maar ook juf of meester, werknemer of werkgever en vriend of vriendin. Want ook ons sociale leven en veel van onze sporten spelen zich, weliswaar via Zoom of Teams, af vanuit de huiskamer. Het combineren van al die verschillende rollen zorgt voor meer stress en – als je daarbij onvoldoende tijd voor jezelf neemt – chagrijn en energieverlies. Dat alles maakt jou en je partner wellicht minder leuke partners. En dat maakt deze periode tot de ultieme vuurproef voor je relatie.
Financiële stress
Tel daar nog een andere belangrijke accelerator bij op en je begrijpt waarom het aantal echtscheidingen de komende maanden ongetwijfeld flink zal toenemen: financiële stress. Want de coronacrisis is natuurlijk allang niet meer alleen een gezondheidscrisis, het is inmiddels ook een economische crisis die zijn gelijke niet kent. Als de steunmaatregelen van de overheid straks aflopen, staan veel bedrijven op omvallen en staan er veel banen op de tocht.
Als dat voor (een van) jullie ook geldt, zal dat nog meer van jullie relatie vragen. De stress die financiële problemen met zich meebrengt is namelijk een van de grootste boosdoeners binnen relaties. Veel terugkerende ruzies gaan over geld. Het onderwerp staat zelfs op de tweede plaats van redenen om uit elkaar te gaan (na slechte communicatie en voor ontrouw).
Vragen
Uiteraard hoop ik dat jij en je partner zo gezond mogelijk uit deze coronacrisis komen. Datzelfde geldt voor jullie relatie. Hoe mooi zou het zijn als jullie elkaar in deze periode juist vinden in plaats van kwijtraken? Mocht een scheiding toch onontkoombaar zijn, weet dan dat je bij mij terecht kunt. Ook tijdens de coronacrisis.