Scheiden of niet?
05 oktober 2018 
2 min. leestijd

Scheiden of niet?

Het was vorige week even in het nieuws: in Amerika is het aantal echtscheidingen tussen 2008 en 2016 drastisch gedaald, met wel 18%. Verrassend, aangezien het aantal echtscheidingen hier in Nederland al jaren blijft stijgen. Volgens het artikel wordt de Amerikaanse daling veroorzaakt door de millennials. Zij zijn kieskeuriger als het op partnerkeuze aankomt en trouwen pas later, als carrières en financiën al op orde zijn. Het lijkt erop dat zij dan zekerder van hun zaak zijn. Maar wat doe je als jij even niet zo zeker bent van je zaak? Ga jij wel scheiden of niet?

Neem de beslissing niet te snel

Waar je ook voor kiest, als je twijfelt aan je huwelijk kan ik je alleen maar adviseren om de beslissing om te scheiden in ieder geval niet te snel te nemen. Scheiden is namelijk een ontzettend ingrijpende gebeurtenis, die niet altijd goed uitpakt. Uit een Brits onderzoek blijkt dat 50% van de gescheiden stellen later spijt krijgt van de scheidingsbeslissing. Belangrijkste reden hiervoor zijn het missen van de ex-partner, gevoelens van mislukking en de nadelige effecten voor de kinderen.

Ook vorige week in het nieuws: gescheiden mensen en alleenstaande ouders hebben het vaakst sterke gevoelens van eenzaamheid. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS becijferde dat gescheiden ouders drie keer vaker eenzame gevoelens hebben dan gehuwden, nooit-gehuwden en mensen van wie de partner is overleden.

Denk er dus nog echt even goed over na. En praat er vooral over met je partner. Een scheidingsbeslissing neem je liever niet alleen. Misschien is jullie vlammetje alleen even gedoofd en kunnen jullie zelf het vonkje weer vinden? Of zijn er andere mogelijkheden die jullie kunnen helpen, zoals relatietherapie?

Relatietherapie

Als stellen bij mij komen met de mededeling dat zij willen scheiden vraag ik altijd of zij al in relatietherapie zijn geweest. Is dat het geval en heeft het niet geholpen? Dan gaan we de scheiding zo goed mogelijk regelen. Maar zijn ze nog niet in relatietherapie geweest? Dan vraag ik altijd of ze dat niet toch willen overwegen. Hoe slecht ze zelf ook vinden dat de relatie ervoor staat.

Een goede relatietherapeut geeft jullie namelijk allebei de kans om aan te geven wat je werkelijk dwars zit. Waar het volgens jou mis is gegaan en hoe je je daarbij voelt. De therapeut zal ook met jullie bespreken of een scheiding echt de oplossing biedt voor die problemen. Of dat er wellicht nog andere opties zijn. Regelmatig blijkt dan dat er inderdaad nog andere opties zijn. Jullie zullen niet het eerste stel zijn dat ik niet meer terugzie. Jammer voor mij? Nee hoor. Met elk gered huwelijk ben ik oprecht blij.

Helpt de relatietherapie niet? Dan hebben jullie in ieder geval alles geprobeerd om jullie huwelijk te redden. En hebben jullie allebei inzicht gekregen in elkaars gedrag en overwegingen. Daarmee wordt de scheiding misschien ook iets makkelijker te accepteren.

Vragen over scheiden of niet?

Kortom: Heb je vragen? Bijvoorbeeld over de juridische en financiële gevolgen die een scheiding voor jou heeft? Neem dan gerust contact met mij op, dan vertel ik je er meer over. Sterkte!

Over de schrijver
Mijn naam is Sarah Köller. Ik ben advocaat mediator met een eigen praktijk op Walcheren (Zeeland) en in Amsterdam. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die gaan scheiden. Daarnaast geef ik opleiding aan andere gespecialiseerde advocaten en mediators. In 2012 schreef ik het boek ‘scheiden’ en in 2015 het boek ‘trouwen’. Ik studeer psychologie aan de open universiteit. Gedegen kennis van de psychologie is naar mijn mening van onschatbare waarde in de familierechtpraktijk. Mijn missie: Een scheiding zonder verliezers!
Reactie plaatsen